«Καλά εμένα περίμενε να πουλήσω για να φύγει η αγορά;»

«Καλά εμένα περίμενε να πουλήσω για να φύγει η αγορά;»

Οι περισσότεροι επενδυτές στο χρηματιστήριο αγοράζουν και πουλάνε τις μετοχές τους βασιζόμενοι στην ψυχολογία. Τα περισσότερα ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους ανέβηκε ή έπεσε η αγορά, από την στιγμή που συνέβη. Αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα καταλάβουμε ότι το Χρηματιστήριο κινείται διαφορετικά. Έχει τους δικούς του κανόνες.

Πρόσφατο παράδειγμα η ανακοίνωση του δεύτερου  lock down. Η αγορά αμέσως μετά την ανακοίνωση ξεκίνησε μία ανοδική πορεία η οποία έκανε πολλούς πρώτα να απορήσουν, μετά να την αμφισβητήσουν και εν συνεχεία να την ακολουθήσουν. Τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων ήρθαν να δώσουν μεγαλύτερη ισχύ στην ανοδική κίνηση.

Ας θυμηθούμε τι έκανε το Χρηματιστήριο προεκλογικά. Ανέβαινε για μήνες έχοντας «μυριστεί» τις εξελίξεις και ουσιαστικά κορύφωσε από την στιγμή που βγήκε η νέα κυβέρνηση. Θυμόμαστε αντίστοιχα την κορύφωση του 2014 που ήρθε πολύ νωρίτερα από τις εκλογές, όταν η αγορά ως δια μαγείας γνώριζε τι θα ακολουθήσει.

Στην αγορά αρέσει να προσδοκά για να ανεβαίνει. Δεν περιμένει λ.χ τα αποτελέσματα των εταιρειών για να κάνει κίνηση. Συνήθως η κίνηση σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ήδη συμβεί και απλά το γεγονός αναλόγως της σημασίας του δίνει συνέχιση ή κορύφωση.

Το κλασικό παλιό ρητό αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση το ξέρουμε όλοι.

Από την άλλη η αγορά για να «μαζευτεί» ή για να «ξεφορτωθεί» θέλει χρόνο. Έτσι λοιπόν όταν μεγάλα χέρια θέλουν να μαζέψουν ένα τίτλο τον συσσωρεύουν με μικρό volatility για μεγάλο διάστημα πριν βγάλει την κίνηση. Έχει παρατηρηθεί ότι τα φορτώματα και ξεφορτώματα χρειάζονται πολλαπλάσιο χρόνο από την πραγματική κίνηση.

Αν παρατηρήσουμε το τελευταίο διάστημα, η αγορά μετά την πτώση της λόγω της κρίσης χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να δούμε σε λίγες μόλις μέρες την πραγματική κίνηση.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πολλοί κουράστηκαν απελπίστηκαν και πέταξαν τα χαρτιά τους από το παράθυρο ή συνέχισαν να κάνουν trading μέσα σε ένα μικρό όριο χάνοντας την μεγάλη εικόνα.

Eίμαστε σίγουροι πως έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές «καλά εμένα περίμενε να πουλήσω για να φύγει;».

Φυσικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο απλά συνήθως οι πωλήσεις γίνονται εκεί που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μία μετοχή να φτάνει και να σταματάει στον παρελθόν. Όταν αυτό το επίπεδο σπάσει τότε σημαίνει ότι οι περισσότεροι βιαστικοί απεγκλωβίστηκαν ή πούλησαν κουρασμένοι με τον τίτλο να κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος πολύ πιο εύκολα στην συνέχεια.

Η αγορά δεν είναι επιστήμη. Σίγουρα χρειάζεται εμπειρία και διάβασμα παρόλα αυτά το πιο σημαντικό είναι οι καλές επιλογές, το κρύο αίμα, η προσπάθεια να μην τον παρασύρει κανείς το συναίσθημα και το σωστό money management.

Η τεχνική ανάλυση είναι ένα σοβαρό εργαλείο για να μπορέσει κάποιος να αποφύγει τις άσχημες περιόδους, πάντα στους χρόνους που κινείται. Τα θεμελιώδη μεγέθη σίγουρα έχουν μεγάλη βαρύτητα ως προς την επιλογή αλλά όχι πάντα τόσο ως προς την καλή απόδοση.

Είναι δεδομένο ότι αν κάποιος μπορέσει έστω σε ένα βαθμό να ακολουθήσει αυτά τα χαρακτηριστικά στο τέλος μπορεί να κερδίσει την αγορά.

Να σημειώσουμε τέλος ότι την αγορά για να την κερδίσεις  χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο και όχι 100στάρι.

Ωραίο το trading αλλά οι καλές μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις έρχονται αν κάποιος βλέπει μακριά και όχι βραχυπρόθεσμα. Αν κάποιος έχει κανόνες μπορεί να κερδίσει την αγορά ακόμα και στα πέτρινα χρόνια που περάσαμε. Και για να κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν και τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια...παχιών αγελάδων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.