7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ιστορικά υψηλά στη Wall με «υπογραφή Τραμπ»

Ιστορικά υψηλά στη Wall με «υπογραφή Τραμπ»

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταίας του έτους, μετά την αργία των Χριστουγέννων, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να ανταποκρίνονται θετικά στην κίνηση έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει το δεύτερο πακέτο στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας για τις συνέπειες του κορονοϊού. 

Μάλιστα και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παρά τις απειλές για βέτο του αμερικανού προέδρου το πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ γεγονός που θα δώσει "βαθιά ανάσα" σε εκατομμύρια Αμερικανούς και θα αποτρέψει το "ομοσπονδιακό λουκέτο". 

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας παρατείνει, μεταξύ άλλων, τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας έως τον Μάρτιο, ωστόσο περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν το δικαίωμα αυτό για μια εβδομάδα, λόγω της καθυστέρησης του Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,7%  ή 211 μονάδες κλείνοντας στις 30.403 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,74% ή 94 μονάδες στις 12.899 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,87% ή 32 μονάδες στις 3.735 μονάδες.  

Την ίδια ώρα, το δεύτερο κύμα πανδημίας συνεχίζει απτόητο στις ΗΠΑ καθώς χτες ξεπεράστηκε το όριο των 19 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Παράλληλα, ο γνωστός Aμερικανός ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι εξέφρασε χθες Κυριακή τον φόβο του πως η χώρα δεν έχει δει ακόμη το χειρότερο στάδιο της πανδημίας, καθώς περιμένει νέα αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές του τέλους του έτους.