Ισχυρή άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ισχυρή άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδεύοντας προς την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διευρύνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,3 τρισ. ευρώ συνολικά και με την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκαρντ να μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. 

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 2,14% στις 374,06 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη άνω του 3% στις 12.807 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 2% και βρίσκεται στις 6.468 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 3,51% στις 5.187 μονάδες. Στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται 2,68% στις 20.160 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία καταγράφει κέρδη 4,04% και διαμορφώνεται στις 7.872 μονάδες.

Η μετοχή της Lufthansa ενισχύεται 1,2%, μετά την ανακοίνωση πως από τις 22 Ιουνίου θα βρεθεί εκτός του γερμανικού δείκτη DAX, στον απόηχο του πλήγματος που δέχτηκε η εταιρεία από την πανδημία του κορονοϊού και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Εχθές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ενίσχυση του «οπλοστασίου» ρευστότητάς της κατά 600 δισ. ευρώ ακόμα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ύψους των κεφαλαίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στο ποσό «μαμούθ» των 1,35 τρισ. ευρώ. 

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν το τέλος του 2022 καθώς η ανάκαμψη του 2021 θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τη φετινή ύφεση. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη της τάξης του 5,2% το 2021 και 3,3% το 2020.

Παράλληλα, οι επενδυτές σήμερα αναμένουν τη μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,87 εκατ. την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία κλίμακα να πέφτει κάτω από τα 2 εκατ. για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.