Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, έπειτα από την προαναγγελία επιβολής δασμών σε Βραζιλία και Αργεντινή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του σήμερα στο twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι «η Βραζιλία και η Αργεντινή ευθύνονται για μια μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους, το οποίο δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Κατά συνέπεια, με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους Δασμούς στον Χάλυβα και το Αλουμίνιο που μεταφέρεται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες».

Σημειώνεται ότι παράλληλα επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve, για την οποία έγραψε ότι πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να μην επωφελούνται άλλες χώρες από το ισχυρό δολάριο, καλώντας την ξανά να μειώσει περισσότερο τα επιτόκιά της.   

Σε αυτό το κλίμα, με τις ανησυχίες για το διεθνές εμπόριο να αναζωπυρώνονται και ενώ δεν έχει διευθετηθεί ακόμα ούτε το θέμα της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx υποχώρησε κατά 1,58% και ολοκλήρωσε στις 401,01 μονάδες, με όλους τους κλάδους τους να τερματίζουν σε «βαθύ» κόκκινο.

Παρόμοια εικόνα με σημαντικές ρευστοποιήσεις παρουσίασαν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 2,05% και να ολοκληρώνει στις 12.964 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 2,01% στις 5.786 μονάδες, ενώ καλύτερη αντίσταση έδειξε ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 0,82% κλείνοντας στις 7.285 μονάδες.

Στην περιφέρεια, τέλος, πτώση 2,28% κατέγραψε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB που ολοκλήρωσε στις 22.785 μονάδες, όπως και ο ΙΒΕΧ 35 που υποχώρησε κατά 2,09% στις 9.156 μονάδες.