7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ισχυρά κέρδη στην Wall και νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

Ισχυρά κέρδη στην Wall και νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ προς την ανάκαμψη έφερε νέα ιστορικά υψηλά τόσο για τον Dow Jones όσο και για τον δείκτη S&P 500, που θεωρείται ως η «μητέρα των αγορών».

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ για το τρέχον έτος, κλείνοντας στις 33.802 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 300 μονάδων ή 0,89%.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.128 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,77%, ενώ με κέρδη 0,51% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά των ΗΠΑ αποτελεί και η πτώση του δείκτη VIX, που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά, κάτω από τις 17 μονάδες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού τον περασμένο Φεβρουάριο. Την Παρακευή ο δείκτης VIX υποχώρησε κατά 0,77% στις 16,82 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 2,4% κατέγραψε η μετοχή της ταξιδιωτικής Carnival Corp., η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από την επανέναρξη των κρουαζιέρων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ κέρδη 2% σημείωσε και η μετοχή της General Electric. Τέλος, με κέρδη 0,9% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο τίτλος της JPMorgan

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, κέρδη άνω του 1% σημείωσε ο Dow Jones, όπως και ο S&P 500 που ενισχύθηκε κατά 2%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε τις συνεδριάσεις με κέρδη 2,4%.

Σημειώνεται πως ήπια ανοδικά κινήθηκε την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,66%, μετά την πτώση που κατέγραψε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στα μάκρο της ημέρας ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε εννιάμιση χρόνια, σύμφωνα με τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου εν μέσω μιας βελτιωμένης υγειονομικής εικόνας στη χώρα και της μαζικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά την άνοδο 2,8% του Φεβρουαρίου.

Τέλος, στα εταιρικά νέα, νίκη της Amazon θεωρούν οι αναλυτές την αποτυχία  ίδρυσης του πρώτου συνδικάτου εργαζομένων της στην Αλαμπάμα, καθώς οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία καταψήφισαν αυτήν την πρωτοβουλία.

Από τα 3.215 ψηφοδέλτια που στάλθηκαν στην αποθήκη του Μπέσεμερ, τα 1.798 ήταν κατά της ένταξης στο συνδικάτο RWDSU και μόνο τα 738 υπέρ.

Αρκετές εκατοντάδες ψηφοδέλτια αμφισβητήθηκαν ή κρίθηκαν μη έγκυρα, όμως το «όχι» είχε ήδη διασφαλίσει τη νίκη.