ΙΕΑ: Πτώση-ρεκόρ 8,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση πετρελαίου το 2020

ΙΕΑ: Πτώση-ρεκόρ 8,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα στην ζήτηση πετρελαίου το 2020

Η ζήτηση για πετρέλαιο οδεύει προς πτώση-ρεκόρ το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εκτιμώντας πως η πτώση της ζήτησης θα ανέλθει στα 8,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τη μείωση επικαλούμενος τη χαλάρωση του lockdown.

Πιο αναλυτικά, η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού έκανε λόγο για μείωση της ζήτησης κατά 9,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες lockdown έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τα 4 δισ. στα 2,8 δισ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός αναφέρθηκε επίσης και στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης κινητικότητα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ καθώς και στη υψηλότερη ζήτηση στην Κίνα καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία.

«Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά μια σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Η μεγαλύτερη είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown χωρίς να προκαλέσουν αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19», ανέφερε ο ΙΕΑ.