Η Wall υποκλίθηκε στη Fed και ο χρυσός ζεσταίνει τις μηχανές του

Η Wall υποκλίθηκε στη Fed και ο χρυσός ζεσταίνει τις μηχανές του

Η Fed εχτές έφερε «τούμπα» τη συνεδρίαση της Wall εκτοξεύοντας τον Dow Jones πάνω από τις 33.000 μονάδες, τον S&P 500 μια ανάσα πριν τις 4000 μονάδες- στις 3974- και τον Nasdaq κοντά στην επανάκτηση του 9άρη σε εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Ο Powell δεν έκανε απλά το θαύμα του αλλά άφησε «άφωνη» τη Wall Street. Βλέπετε η FED όχι μόνο αποφάσισε εκ νέου να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2023, αλλά τόνισε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται παρά την πρόβλεψη για αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,2% για το 2021 και την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη στο 6,5%, από το 4,5% των εκτιμήσεων του Δεκεμβρίου.

Δεδομένου δε, ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα του 2% και οι τομείς που έχουν πληγεί παραμένουν αδύναμοι, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν τα επίπεδα των 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε από τις χτεσινές ανακοινώσεις της Fed είναι ότι: 

-Άλλαξε σημαντικά το πώς βλέπει την πορεία της οικονομίας σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Προφανώς, σε αυτό έχει συντελέσει και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Πλέον η Fed εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θ’ αυξηθεί κατά 6,5% το τρέχον έτος, και στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2022, στο 2,2% το 2023, πριν σταθεροποιηθεί πέριξ του 2,3% σε μακροπρόθεσμη βάση.

- Η ανεργία θα μειωθεί στο 4,5% από το τρέχον επίπεδο του 6,2%, θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 4,2% το 2022 και στο 3,7% το 2023, πριν διαμορφωθεί πέριξ του 4% μακροπρόθεσμα.

-Μπορεί η επιτροπή να αναμένει αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,2% για το 2021 αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θεωρεί ότι η αύξηση αυτή θα είναι παροδική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% το 2022 και στο 2,1% το 2023, ενώ μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί γύρω από το επιθυμητό επίπεδο του 2%, το οποίο θεωρείται και υγιές για την οικονομία αλλά και αρκετά «ανοικτό» όσον αφορά τα περιθώρια για «νομισματική ευελιξία».

- Η Fed ναι μεν εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια αναφορά θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2023, αλλά στην τρέχουσα συνεδρίαση 4 από τα 18 μέλη της επιτροπής «βλέπουν» μια αύξηση των επιτοκίων το 2022, έναντι μόλις ενός μέλους τον Δεκέμβριο, ενώ επτά μέλη βλέπουν αύξηση των επιτοκίων το 2023, έναντι πέντε πριν από τρεις μήνες. Τουτέστιν, δε θα πρέπει οι επενδυτές να «κομποδένουν» τον στόχο των αμετάβλητων επιτοκίων έως το 2023, καθώς οι αγορές είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως εκ τούτου αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ή το απαιτήσουν, τα μέλη της επιτροπής θα προσαρμοστούν στα δεδομένα.

Προς το παρόν βέβαια όλοι μπορούν να πανηγυρίζουν με πρώτη τη Wall, καθώς για άλλη μια φορά έχει την Fed με το μέρος της. Όπως με το μέρος της έχει και τη δημοσιονομική πολιτική η οποία είναι κάτι παραπάνω από επεκτατική μετά την έγκριση του γενναίου πακέτου των 1,9 τρισ και το νέο πακέτο των υποδομών να ετοιμάζεται.


Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις επιταγές που θα λάβουν οι Αμερικανοί πολίτες, 40 περίπου δισ. δολάρια αναμένεται να καταλήξουν στη Wall!

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν στην αύξηση των εταιρικών φόρων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα πακέτα στήριξης – μαμούθ της αμερικανικής οικονομίας. Αν πράγματι έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα έχουμε αύξηση φορολογίας για πρώτη φορά από το 1993. 

Το μόνο σίγουρο λοιπόν, είναι ότι η Wall μας ετοιμάζει μεγάλες συγκινήσεις τους επόμενους μήνες.

Κρίσιμη τεχνική κίνηση για τον χρυσό

Οι εκτιμήσεις της Fed για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό εκτίναξαν και τις τιμές του χρυσού πάνω από τα 1740 δολάρια/ουγγιά, απομακρύνοντας τον από τα επίπεδα του 90άρη σε εβδομαδιαίο διάγραμμα που τέσταρε πρόσφατα, ήτοι τα 1690 δολαρία/ουγγιά,

Από τεχνική άποψη, αν καταφέρει να κάνει μια βάση στα 1730 δολάρια/ουγγιά και να επανακτήσει και τον 30αρη του ημερήσιου διαγράμματος, ήτοι τα 1763 δολάρια/ουγγιά, τότε θ’ανοίξει το διάγραμμα για περαιτέρω κέρδη.

Για να δούμε, καθώς σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, πολλά θα εξαρτηθούν και από το επίπεδο ισορροπίας των αποδόσεων του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.