Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και η πορεία των διεθνών αγορών

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και η πορεία των διεθνών αγορών

Στις 12 Μαΐου, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έπεσε κάτω από το 1,04, φθάνοντας στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων είκοσι ετών. Χθες, ήταν πάνω από 1,07, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα. Στο μεταξύ ήταν οι μαύρες προβλέψεις αρκετών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η ισοτιμία θα έρθει στο 1 προς 1 ακόμα και κάτω από αυτό εντός του έτους.

Πίσω από αυτές τις εκτιμήσεις βρίσκεται πάντα ο αναμενόμενος υψηλός βαθμός νομισματικής απόκλισης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ΕΚΤ. Η πρώτη αυξάνει τα επιτόκια από το Μάρτιο και το έχει ήδη κάνει δύο φορές για συνολικά 75 μονάδες βάσης ή 0,75%. Η δεύτερη λειτουργεί ως «ωραία κοιμωμένη» ανάμεσα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αυξάνεται

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το κλίμα στις αγορές φαίνεται να έχει αλλάξει εν μέρει. Στη Φρανκφούρτη, χτύπησε ακριβώς ο συναγερμός για τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ήταν πολύ χαμηλή. Το συμβούλιο σημείωσε ότι η αναβολή της αύξησης των επιτοκίων θα ισοδυναμούσε με ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, συμπίεση του ενιαίου νομίσματος και συνεπώς αύξηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Και έτσι αρκετά μέλη όπως ο Αυστριακός Robert Holzmann, ο Φινλανδός Olli Rehn και ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos επεσήμαναν, αν και με διαφορετικούς τόνους μεταξύ τους, ότι μέχρι τον Ιούλιο θα αρχίσει η νομισματική σύσφιξη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ακόμη πιο σαφής και περιέγραψε την ανάγκη να δράσουμε και να μην αναβάλουμε πλέον το αναπόφευκτο. Αντίθετα, έχει υποδείξει μέχρι τον Σεπτέμβριο το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, καταγράφονται οι πρώτες δηλώσεις κατά της τρέχουσας κατάστασης. Ο James Bullard, κυβερνήτης της Fed του Σεντ Λούις, δήλωσε ακόμη ότι «κάποια στιγμή το 2023» «μια μείωση των επιτοκίων» μπορεί να είναι απαραίτητη.

Ο συνάδελφός του Ραφαέλ Μπόστιτς από την Ατλάντα, από την άλλη πλευρά, προέβλεψε ένα διάλειμμα για τη συμπίεση ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η αγορά εξακολουθεί να τιμολογεί τα επιτόκια στο 3% μέχρι το τέλος του έτους από το τρέχον 1%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις για άλλες 200 μονάδες βάσης ή 2%. Και αυτό θα ήταν δυνατό εάν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κατά τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε φορά και στις υπόλοιπες δύο κατά ένα τέταρτο κάθε φορά. Αλλά αυτό το σενάριο θα απέκλειε μια παύση στις τιμές, καθώς αρχίζει να διατρέχει τις απαιτήσεις ενός μέρους του διοικητικού συμβουλίου.

Η αύξηση των επιτοκίων φοβίζει

Έτσι, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ενισχύθηκε τόσο επειδή η ΕΚΤ έθεσε τέλος, αν και ανεπίσημα, στις ασάφειές της για τα επιτόκια, όσο και επειδή η Fed είναι πιο αβέβαιη για τις επόμενες κινήσεις της. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Αντιμετωπίζουμε τη σημαντικότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, η οποία για άλλη μια φορά δείχνει ανίκανη να προβλέψει ακόμη και αξιόπιστα αύξηση των επιτοκίων κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Ήδη στο 1% υπάρχει ένας αέρας πιθανής οπισθοχώρησης. Και όλα αυτά με τον πληθωρισμό της Ευρώπης στο 8,3% τον Απρίλιο. Στην ουσία, η κορυφαία οικονομία του κόσμου δεν θα μπορούσε να αντέξει λιγότερο αρνητικά πραγματικά ποσοστά 6-7%;

Υπενθυμίζουμε ότι η Fed δεν μπόρεσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 2,5% με τη σύσφιξη που κορυφώθηκε στις αρχές του 2019. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν η πίεση από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ που απέτρεψε τον Τζερόμ Πάουελ. Το γεγονός είναι ότι μέχρι το 2007, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα επιτόκια της Fed ήταν στο 5,25%, δηλαδή 3% πάνω από τον πληθωρισμό. Τώρα, είναι 7,3% κάτω από αυτό και υπάρχουν ήδη φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση. Ένας πολύ κακός λόγος πίσω από την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη σύσφιξη των επιτοκίων, διαιρούμενη όπως είναι στο επίπεδο των δημόσιων οικονομικών μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης και με έναν πόλεμο στις πύλες που της προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Παρά την αλληλουχία και πολυπλοκότητα των συντελεστών της κρίσης, στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα επικράτησαν οι αγοραστές, επαναξιολογώντας τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί συνυπολογίζοντας τα θετικά στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ, αλλά και τα πολύ καλά αποτελέσματα της Alibaba που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Μια παύση λόγω της Memorial Day στις ΗΠΑ την Δευτέρα, θα χρειαστεί για την επαναξιολόγηση των δεδομένων, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένουμε τα στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρώπη.