Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10-12 δισ. ευρώ το 2021 από τις αγορές

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10-12 δισ. ευρώ το 2021 από τις αγορές

Η Ελλάδα σκοπεύει να δανειστεί 10 με 12 δισ ευρώ το 2021 μέσω βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων χρεογράφων, γύρω στο ίδιο ποσό που άντλησε και φέτος, επιδιώκοντας τη συνεχή παρουσία της στις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο Reuters.

Φέτος η Ελλάδα προχώρησε σε εκδόσεις 7ετών, 10ετών και 15ετών ομολόγων αντλώντας 12 δις ευρώ, εκμεταλλευόμενη τα πολύ χαμηλά επιτόκια στην αγορά, αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ελλάδα, με πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 από τον οίκο Moody’s, επέστρεψε στην αγορά ομολόγων το 2017 μετά από μια δεκαετία αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Τον Αύγουστο του 2018 εξήλθε από τη σφιχτή επιτήρηση των μνημονίων.

Μέχρι το τέλος του 2019 η Ελλάδα τεστάρισε τα νερά στις αγορές ομολόγων με ένα μικρό αριθμό εκδόσεων και στη συνέχεια ανακοίνωσε ένα πλήρες δανειακό πρόγραμμα για το 2020, για πρώτη φορά από τότε που έχασε την πρόσβαση της στις αγορές χρέους το 2009.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ο ΟΔΔΗΧ επιθυμεί συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο τους επόμενους 15 μήνες.

Η ευνοική συγκυρία στο μέτωπο των επιτοκίων βοήθησε στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από το 2,5% στη δεκαετία στο 0,6% πρόσφατα μετά τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ (Pandemic Emergency Purchase Programme). Το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει φθάσει τα 35 δις ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον δύο έτη ομολογιακών λήξεων με ταυτόχρονη αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων που λήγουν.

Τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 6 δις ευρώ χρέους που λήγει και 5,5 δισ. σε τόκους.