Η άρση του lockdown φέρνει αντίδραση στις αγορές και το ΧΑ

Η άρση του lockdown φέρνει αντίδραση στις αγορές και το ΧΑ

Σε «γραμμή» σταδιακής άρσης του lockdown βρίσκεται η ανθρωπότητα, κάτι που μετά από ενάμιση μήνα στην ακινησία, δίνει αέρα αντίδρασης στα χρηματιστήρια και αποφόρτιση στις αγορές ομολόγων, με το ΧΑ να αντιδρά έντονα ανοδικά με το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τον FTSE 25.

Οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με ράλι με τον Nikkei 225 στο +2,71% και τον Hang Seng +1,88%, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX της Φρανκφούρτης στο +2,06%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,20%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά θετικά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου δείχνοντας ότι θα ολοκληρώσει θετικά το μήνα, με το Γενικό Δείκτη στις 622 μονάδες με άνοδο 2,67%, με αιχμή τον τραπεζικό δείκτη που κερδίζει 6,12%.

Η χώρα, μετά από σχεδόν 40 ημέρες lockdown που παρέλυσε όλη την οικονομική και επιχειρηματική λειτουργία, ετοιμάζεται για την «επιστροφή», καθώς αύριο Τρίτη 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στους πολίτες το… χάρτη και τα χρονοδιαγράμματα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης Fitch (Πέμπτη 23/4) και οι Standard and Poor’s και DBRS την Παρασκευή 25/4 υποβάθμισαν μόνο τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές ενώ κράτησαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αμετάβλητη, δίνει «πατήματα» στους αγοραστές στο Χ.Α.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς «η εβδομάδα ξεκινά με αγοραστικά πατήματα για τον Γενικό Δείκτη, μιας και οι υποβαθμίσεις του outlook από θετικό σε σταθερό από τους οίκους αξιολόγησης ήταν το μικρότερο εκτιμώμενο κακό. Η πορεία προς την σταδιακή άρση των περιορισμών στις οικονομίες θα κρίνει εν πολλοίς την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά των αγορών».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντικών εισηγμένων στο εξωτερικό με πρωταγωνιστή την Amazon. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τα μεγέθη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. Η περιοχή των 680 μονάδων παραμένει το ανοδικό όριο του Γενικού Δείκτη βραχυπρόθεσμα».

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. έκλεισε εξισορροπητικά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (-0,06%), όμως νέο άδειασμα σε ποσοστό 7,50% καταγράφηκε σε επίπεδο τραπεζών, με τον κλάδο να παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, εν αντιθέσει με αρκετά βιομηχανικά blue chips αλλά και μετοχές ενέργειας και κατασκευών που δείχνουν πολύ καλύτερη εικόνα.

Από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. του Χ.Α. υποχωρεί σε ποσοστό 33,85%, o FTSE 25 έχει απώλειες 36,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει συντριπτική πτώση 64,53%!