H Ρωσία κινείται επιθετικά νομιμοποιώντας τα κρυπτονομίσματα

H Ρωσία κινείται επιθετικά νομιμοποιώντας τα κρυπτονομίσματα

Την ώρα που ο δυτικός κόσμος, αναζητά τις πιθανές επιπτώσεις από τον παραμερισμό των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας μέσω των κρυπτονομισμάτων, η Ρωσία κινείται επιθετικά νομιμοποιώντας τα. Σύμφωνα με στοιχεία, η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων, με το 11,9% του πληθυσμού της να έχει στην κατοχή του κρυπτονομίσματα. 

Η τροποποίηση του νομοσχεδίου που αφορά τις αγορές κρυπτονομισμάτων στοχεύει την εξόρυξη, τις συναλλαγές και το trading. Η τροποποίηση έρχεται καθώς το ενδιαφέρον για τη χρήση και την πολιτική στάση της Ρωσίας αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα συνεχίζει να αυξάνεται. 

Η νομοθεσία, με την ονομασία «Σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα», εισήχθη αρχικά στο ρωσικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε ζητήσει την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων νωρίτερα φέτος, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία ακυρώθηκε. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας τροποποίησε το νομοσχέδιό του για τα ψηφιακά νομίσματα, ώστε να περιλαμβάνει διατάξεις για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Το Υπουργείο παρουσίασε το αρχικό σχέδιο νόμου για τα κρυπτονομίσματα, το οποίο επικεντρώνεται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως επενδυτικά μέσα στο ρωσικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο. Η ενημερωμένη έκδοση του νομοσχεδίου, αναφέρει λεπτομερώς τους κανόνες σχετικά με τις συναλλαγές και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Η νομοθεσία που εκκρεμεί, με την ονομασία «On Digital Currency», έρχεται καθώς το ενδιαφέρον για τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ζήτησε την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν αναφορές ότι η Ρωσία εξέταζε ένα ψηφιακό ρούβλι που χρηματοδοτείται από το κράτος, το δικό της ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την Κεντρικής Τράπεζα.

Τον Μάρτιο, η Sberbank, η κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας, έλαβε άδεια από την κεντρική τράπεζα της χώρας για να ξεκινήσει την έκδοση ψηφιακών στοιχείων που θα αποδείκνυαν την κατοχή χρημάτων, ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Τα περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της τράπεζας θα καταγράφονται και θα κυκλοφορούν μέσω της τεχνολογίας blockchain, διασφαλίζοντας «ασφάλεια δεδομένων» και το αμετάβλητο δεδομένων, ανέφερε η Sberbank.

Η άδεια θα επιτρέπει σε εταιρείες στη Ρωσία να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύουν πως έχουν τις απαιτήσεις σε μετρητά και χρησιμοποιούν ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού που εκδίδονται μέσω του συστήματος πληροφοριών της τράπεζας. Η είδηση ​​ήρθε καθώς εντάθηκε η ανησυχία για το πώς οι ρωσικές οντότητες μπορεί να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Η ενημερωμένη έκδοση του «On Digital Currency» εισάγει τις έννοιες των επαγγελματικών και μη επαγγελματικών αγορών ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με μια αναφορά από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτoρείο Kommersant. Δηλώνει επίσης την ανάγκη αξιολόγησης των προϊόντων κρυπτονομισμάτων, των επενδυτικών κανόνων και της εξόρυξης. 

Εκτός από την παροχή του νομικού πλαισίου για την κυκλοφορία και την έκδοση κρυπτονομισμάτων, το προσχέδιο νόμου εισάγει επίσης απαιτήσεις για πιστοποίηση, αναγνώριση και λογιστική για οντότητες που επιθυμούν να ανοίξουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου λέει ότι το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να γίνει αποδεκτό «ως μέσο πληρωμής». Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει περαιτέρω τα κρυπτονομίσματα ως νομικά αποδεκτά επενδυτικά οχήματα.

Ο νόμος περιγράφει τις απαιτήσεις για τις εταιρείες που σκοπεύουν να ασκήσουν δραστηριότητες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, για παράδειγμα, πρέπει να έχει ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης τουλάχιστον 30 εκατ. ρούβλια για να του χορηγηθεί άδεια έναρξης εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ένας διαχειριστής μιας πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη δραστηριότητα της κυκλοφορίας ψηφιακού νομίσματος πρέπει να έχει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ρούβλια.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο θέτει τους δύο φορείς σε αυστηρούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας ετήσιων εκθέσεων, των απαιτήσεων για τα όργανα διαχείρισης, του εσωτερικού ελέγχου και του ελέγχου γενικότερα, καθώς επίσης και της δημιουργίας ξεχωριστής διαρθρωτικής μονάδας.

Ορισμένοι από τους υπάρχοντες κανόνες έχουν θεωρηθεί ως δυσκίνητοι και υπερβολικά επιζήμιοι για τους διαχειριστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τη ρωσική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. 

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τις αγορές κρυπτονομισμάτων, οι κανόνες αυτοί ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους παρόχους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από το να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία. 

Το νομοσχέδιο της Παρασκευής έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση υπέβαλε στην Κρατική Δούμα (η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την εισαγωγή φόρου για τις συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα. Εάν εγκριθεί, για τους ρωσικούς οργανισμούς που κατέχουν ψηφιακά νομίσματα, ο φόρος εισοδήματος θα είναι 13%, ενώ για τις ξένες εταιρείες θα είναι 15%.

Παρά τη σκληρή στάση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για τα κρυπτονομίσματα, οι κυρώσεις φαίνεται να άλλαξαν εντελώς τη στάση του προέδρου Πούτιν αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα

Το νομοσχέδιο θεωρείται ένα βήμα προς την κατάλληλη κατεύθυνση για μια χώρα που ελέγχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εξόρυξης bitcoin παγκοσμίως.

Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη απαντήσουν με νέες κυρώσεις που θα αφορούν τα κρυπτονομίσματα, αλλά και να εξετάσουμε εάν όντως η Ρωσία μέσω των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε όντως να παρακάμψει τις σκληρές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.