H Eπανάσταση των millennials στη Wall Street και η...ειρωνεία του Andre Kostolany

H Eπανάσταση των millennials στη Wall Street και η...ειρωνεία του Andre Kostolany


«Στο χρηματιστήριο ενίοτε συμβαίνουν και κανονικά πράγματα», έλεγε ο διεθνούς φήμης κερδοσκόπος των αγορών Andre Kostolany,που έφυγε από τη ζωή το 1999 στις μέρες της μεγάλης παγκόσμιας «φούσκας». 

Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε την ειρωνεία του, τώρα που ήρθε η ώρα μιας μεγάλης ιστορικής πραγματικότητας. H δύναμη των social media, οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών, έβαλαν στο παιχνίδι των αγορών τους πολλούς μικρούς ( σε ηλικία και κεφάλαια) που ανήκουν και  αυτοί  στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα της αγοράς που σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων ,ψάχνει αποδόσεις. 

Πολλές εταιρείες με φτωχά θεμελιώδη εντοπίστηκαν από τους επαγγελματίες  short sellers, funds με τα απαραίτητα κεφάλαια ,με σκοπό –φυσικά- την  πτωτική κερδοσκοπία. Οι ανοιχτές πωλήσεις έφεραν την κατάρρευση των μετοχών αρκετών εταιρειών, μέχρι που οι  millennials πήραν το πάνω χέρι. Η δύναμη των social media στα χέρια των  «ερασιτεχνών» έφερε εκατομμύρια απλούς επενδυτές να αγοράζουν αυτούς τους τίτλους σε μια εκρηκτική κόντρα με τους επαγγελματίες των αγορών.

ΔMillennialsΣημασία έχουν αυτές οι μικρές αλλά πολύ προσοδοφόρες νίκες έναντι των κεφαλαιοκρατών, του μεγάλου κερδοσκοπικού ( πτωτικού στην περίπτωση μας) κεφαλαίου. Οι short sellers αναγκάστηκαν να κυνηγούν  τις τιμές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, εξαπολύοντας ένα εκρηκτικό short squeeze που έστειλε μετοχές εταιρειών  στα ουράνια σε λίγες μόνο ημέρες. 

Έτσι, η GameStop εταιρεία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών σε φθίνουσα πορεία, με ζημιές το 2019, είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται σε λιγότερο από τρείς εβδομάδες από τα 17 δολάρια στα 482 ! δολάρια  καταγράφοντας  απόδοση άνω του 2500%.  Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες σημαντικά "σορταρισμένες” μετοχές, όπως αυτή  της AMC Entertainment, εταιρείας  αλυσίδας κινηματογράφων  που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από τα 3 δολάρια για να φθάσει χθες σε υψηλό 20,32 δολάρια.

Το εντυπωσιακό είναι βέβαια και τίθεται υπό σκέψη και συζήτηση,  η δυναμική των κινημάτων των millenials με όχημα τις πλατφόρμες ανταλλαγής  μηνυμάτων που λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις ταρακουνώντας το σύστημα. Γιατί  δεν είναι μόνο  μια απλή ενασχόληση με σκοπό το οικονομικό όφελος, αλλά υποκρύπτει και την υπόρρητη επιθυμία της μάχης εναντίον του συστήματος , αποκτώντας ένα «ηθικό» υπόβαθρο. 

Εν τω μεταξύ οι πλατφόρμες συναλλαγών,  ξεκίνησαν να περιορίζουν τις κινήσεις ( με σκοπό την «προστασία» των επενδυτών αποσύροντας μέχρι και μετοχές), ενώ πολλοί επενδυτές κινούνται από τη μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στην άλλη ,από την Discord  στην Τelegraph, καθώς η αγελαία συμπεριφορά έχει δύναμη αλλά δεν έχει συντονιστή.  Οι millenians  αναρωτιούνται : « Μα η χειραγώγηση της αγοράς μέσω της FED με ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος  είναι καλό, αλλά οι χρήστες της Reddit που ανεβάζουν τη GameStop είναι  κάτι κακό και πρέπει να κανονικοποιηθεί;»

Μπορεί το ερώτημα  των Reddit boys να είναι εύλογο και το κίνημα σε σχέση με τη δύναμη των social media αξιοθαύμαστο, αλλά δεν παύει να απασχολεί αν οι «πληβείοι» επενδυτές ξεχωρίζουν την έννοια της τιμής από αυτήν της αξίας. Kάτι   που σίγουρα γνωρίζουν οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι,  σε αυτήν την άτυπη κόντρα των πολλών με τα λίγα ( χρήματα) έναντι των λίγων με τα πολλά. 

Η επανάσταση των millennials θα πάει άπατη, αν δεν θυμούνται πάντα το easy come, easy go. Σκέφτονται ότι οι hedge fund managers ζουν στο παρελθόν σε ένα δικό τους κόσμο, από την άλλη το «σύστημα» πιστεύει ότι απειλούνται ισορροπίες. 

Έρχονται καινούργιοι παίκτες με δεξιότητες στην τεχνολογία αλλά εν πολλοίς με χρηματοοικονομική άγνοια . Να ενσωματωθούν στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των αγορών. Με κανόνες και με γνώση.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα