Γιατί το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο ανησυχεί την αγορά κρυπτονομισμάτων

Γιατί το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο ανησυχεί την αγορά κρυπτονομισμάτων

Το τελευταίο προσχέδιο του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, Markets in Crypto Assets (MiCA), παρά τις εξαγγελίες του εισηγητή του νομοσχεδίου, εξακολουθεί να περιέχει μια αμφιλεγόμενη διάταξη που αναμένεται να περιορίσει τη χρήση και τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο Απόδειξης Εργασίας (Proof of Work) που θεωρείται ιδιαίτερα ενεργοβόρος.

Το Proof-of-Work (Απόδειξη Εργασίας) είναι ο πιο ενεργοβόρος μηχανισμός συναίνεσης και υποστηρίζει κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum,το οποίο αναμένεται να μεταβεί στον αλγόριθμο «Proof of Stake». Ο αλγόριθμος συναίνεσης Proof-of-work έχει τεθεί υπό έντονη κριτική από νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της ενέργειας που καταναλώνει.

Ένα προηγούμενο προσχέδιο του νομοσχεδίου MiCA περιείχε μια αυστηρά διατυπωμένη διάταξη που πρότεινε την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων που βασίζονται σε περιβαλλοντικά μη βιώσιμους αλγορίθμους συναίνεσης, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025. Η διάταση έπειτα από έντονη κριτική από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο MiCA.

Ο ευρωβουλευτής Stefan Berger του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρμόδιος εισηγητής για το νομοθετικό πλαίσιο MiCA, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εν λόγω παράγραφος είχε αφαιρεθεί, αλλά δεν είχε ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

Μια έκδοση του νέου σχεδίου, που έγινε διαθέσιμη τελευταία στιγμή, περιλαμβάνει παρόμοια διάταξη, αν και είναι λιγότερο πολωτική από την αρχική, ωστόσο δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον του Bitcoin και άλλων κορυφαίων κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στον αλγόριθμο Proof-of-work.

Σύμφωνα με δεδομένα του CoinMarketCap, 168 κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν σήμερα τον αλγόριθμο Proof of Work, και αναμένεται να επηρεαστούν εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο MiCA.

Τα μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα που αναμένεται να επηρεαστούν είναι τα Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ethereum Classic, Monero, Zcash, Bitcoin SV, Kadena, Ravencoin, Horizen, Siacoin, Syscoin, Nervos Network, Digibyte, Conflux, Ergo, - Όλα τα παραπάνω κρυπτονομίσματα έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όλα τα κρυπτονομίσματα «θα υπόκεινται σε ελάχιστα πρότυπα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον μηχανισμό συναίνεσης που χρησιμοποιείται για την επικύρωση των συναλλαγών, πριν εκδοθούν, προσφερθούν ή γίνουν δεκτά προς διαπραγμάτευση στο καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωση».

Εάν ένας αλγόριθμος συναίνεσης Proof of Work, περιορίζεται σε μικρή κλίμακα, τότε εξαιρείται από την υποχρέωση να πληροί τα πρότυπα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη διάταξη. Το τι χαρακτηρίζεται ως λειτουργία μικρής κλίμακας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αντίστοιχα, ενεργοβόρα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούνται ήδη στην ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, θα πρέπει «να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο σταδιακής αναβάθμισης σε λιγότερο ενεργοβόρο αλγόριθμο για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις».

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε την τελική, στο οποίο επιχειρείται μια πιο «χαλαρή» ρύθμιση. Σύμφωνα με τοποθετήσεις σε κοινωνικά δίκτυα από εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου, πιστεύεται ότι η ισχυρότερη εκδοχή έχει μεγάλη υποστήριξη από τους βουλευτές. Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αντέδρασε γρήγορα, με ορισμένους να καλούν τους πολίτες στην ΕΕ να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές τους για να αντιταχθούν στο μέτρο.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ψηφοφορία θα πρέπει να ενημερωθούν και να καταλάβουν τις προεκτάσεις και τα προβλήματα που μπορεί η διάταξη αυτή να δημιουργήσει. Η ελληνική κοινότητα κρυπτονομισμάτων πιστεύει ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία διατελεί αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που εισάγουν τα κρυπτονομίσματα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο για την ενημέρωση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Πολλά στελέχη εταιρειών κρυπτονομισμάτων δήλωσαν την αντίδραση τους, ωστόσο θεωρούμε πως η τοποθέτηση της εταιρείας Ledger, αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Τόσο οι πολίτες, όσο και οι εταιρείες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τεχνολογία που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει ούτε να επιβάλλουν, ούτε να κάνουν διακρίσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας. Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη. Η καινοτόμος και αναπτυσσόμενη οικονομία των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη θα εξαφανιστεί. Χωρίς το Bitcoin, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν κερδοφόρα. Θα αναγκαστούν να κλείσουν, να μετακινηθούν ή να εμποδίσουν την πρόσβαση σε Ευρωπαίους.

Αυτή η δραστηριότητα δεν θα σταματήσει, απλώς θα μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ασία, όπου αυτή τη στιγμή είναι ευπρόσδεκτη. Η απώλεια της Ευρώπης θα λειτουργήσει ως όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και μέσω της MiCA, η Ευρώπη θα παραχωρήσει οριστικά την ηγεσία και τον έλεγχο του Web3 στις ΗΠΑ, όπως έκανε και με το Web2, το οποίο παραμένει υπό την κυριαρχία ορισμένων αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να παραμείνει στον αγώνα της καινοτομίας και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να οικοδομήσει τους πρωταθλητές και τους ηγέτες του μελλοντικού κόσμου του Web3, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στη διαδικασία.

Η προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών θα πληγεί από την απαγόρευση του Bitcoin στην Ευρώπη. Λόγω της φύσης των ψηφιακών νομισμάτων, ακόμη και αν τα «απαγορευμένα» ψηφιακά στοιχεία θα παραμείνουν διαθέσιμα στην Ευρώπη, απλώς όχι σε ασφαλείς και ελεγχόμενες πλατφόρμες από την ΕΕ. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών, καθώς οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να έχουν πρόσβαση σε ξένες πλατφόρμες που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν και να έχουν λιγότερη (ή καθόλου) ρυθμιστική εποπτεία.

Γιατί συμπεριλήφθηκε αυτή η διάταξη;

Περιβαλλοντικές ανησυχίες της Σουηδίας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας από τον αλγόριθμο Proof of Work που είναι η κινητήριος δύναμη για πολλά κρυπτονομίσματα, μεταξύ αυτών και του Bitcoin, οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εσπευσμένη πρόταση νόμου που αποσύρθηκε…για περαιτέρω εξέταση.

Ανώτατοι Σουηδοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ώστε η Ένωση να μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Οι διευθυντές της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας, η οποία προωθεί τη «σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας υπέγραψαν τη σχετική πρόταση.

Οι δύο διευθυντές υποστηρίζουν ότι «το κοινωνικό όφελος των κρυπτονομισμάτων είναι αμφίβολο» και σε κάθε περίπτωση δεν αντισταθμίζεται από την «τεράστια» κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα. Υποδεικνύουν συγκεκριμένα τα λεγόμενα πρωτόκολλα απόδειξης εργασίας (Proof of Work) στα οποία οι miners καλούνται να επιλύσουν όλο και πιο περίπλοκα υπολογιστικά προβλήματα και επομένως γίνονται ολοένα και πιο ενεργοβόρα.

Η συζήτηση σχετικά με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ειδικά της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin, έχει καθυστερήσει την ψηφοφορία για την πολυαναμενόμενη οδηγία για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο εισηγητής που είναι υπεύθυνος για τις ψηφοφορίες ανέβαλε την διαδικασία επ' αόριστον ,καθώς η διαρροή τροπολογιών προκάλεσε δημόσια κατακραυγή. Το κύριο σημείο της αμφισβήτησης ήταν οι αλλαγές στα τελευταία στάδια που ορισμένοι ερμήνευσαν ως απαγορεύσεις σε δίκτυα Proof of Work, κυρίως λόγω ανησυχιών για την κατανάλωση ενέργειας.

Ο εισηγητής της Οδηγίας έγραψε στο Twitter: «Ως εισηγητής, είναι βασικό για μένα να μην παρερμηνεύεται η Οδηγία MiCA ως de facto απαγόρευση του Bitcoin».

Έκτοτε είχε επικοινωνηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως θα διαγράφει εντελώς η παράγραφος με την αμφιλεγόμενη διατύπωση, η οποία θα απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin (BTC), στο οποίο βασίζεται ο αλγόριθμος πάνω στον οποίο έχει στηθεί το blockchain «απόδειξης εργασίας». Αντίστοιχα ο εισηγητής της Οδηγίας είχε αναφέρει ότι η διατύπωση που απαγορεύει την «απόδειξη εργασίας» έχει εξαλειφθεί εντελώς.  Ουδείς γνωρίζει τι οδήγησε στην εκ νέου εισαγωγή της αμφιλεγόμενης αυτής τροπολογίας. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.