ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Γιατί το «χαμόγελο του δολαρίου» μπορεί να βάλει τρικλοποδιά στους short

Γιατί το «χαμόγελο του δολαρίου» μπορεί να βάλει τρικλοποδιά στους short

H μη αναμενόμενη ανάκαμψη του δολαρίου, μαζί με την άνοδο της απόδοσης στα 30 ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, δημιουργούν αμφιβολίες στους επενδυτές που έχουν σορτάρει το αμερικανικό νόμισμα, στοιχηματίζοντας Ότι θα παραμείνει σε πολυετή καθοδική τροχιά.

Δεδομένου του όγκου των εμπορικών και επενδυτικών ροών παγκοσμίως που επηρεάζονται από την πορεία της ισοτιμίας του, η σωστή πρόβλεψη όσον αφορά το δολάριο είναι ίσως η πιό σημαντική που μπορεί να κάνει ένας διαχειριστής κεφαλαίων.

Συζήτηση στην αγορά έχει προκαλέσει η άποψη Ότι το δολάριο είναι στα πρόθυρα ολοκλήρωσης μιας πορείας που αποκαλούν «το χαμόγελο του δολαρίου», συμπεριφοράς που τα προηγούμενα χρόνια προηγήθηκε σημαντικών φάσεων ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το  σενάριο αυτό που πρωτοεκφράστηκε από τον πρώην αναλυτή της Morgan Stanley και νυν επικεφαλής του hedge fund Eurizon SLJ Capital Stephen Jen, το δολάριο ενδυναμώνεται σε δύσκολες περιόδους για την οικονομία με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλείς λιμένες και περιουσιακά στοιχεία υψηλής εμπορευσιμότητας.

Το δολάριο τείνει να υποχωρεί όταν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνεται και η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να μειώνει τα επιτόκια, πολιτική που εξασθενεί την ισοτιμία του πριν αρχίσει να ενισχύεται ξανά όταν η οικονομία ανακάμπτει.

Με βάση τη θεωρία αυτή, η ενίσχυση του δολαρίου κατά 40% από το 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν το τελευταίο ανοδικό κύμα του «χαμόγελου» μετά την πτώση της περιόδου 2011-2012.

Στον τρέχοντα κύκλο ο Jen πιστεύει Ότι τα δύο πρώτα στάδια του σχηματισμού του «χαμόγελου» έχουν ολοκληρωθεί. Ο δολαριακός δείκτης αναρριχήθηκε σε υψηλό τριετίας τον Μάρτιο του 2020, τότε που οι επενδυτές του έδειξαν προτίμηση μέσα στην αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία.

Μετά ακολούθησε πτώση όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια στο 0%, υποχωρώντας σε χαμηλό τριετίας τον περασμένο μήνα εν μέσω προσδοκιών οτι η χαλαρή νομισματική πολιτική και ο πρόσθετος δανεισμός της κυβέρνησης θα διογκ​ώ​σει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Το δολάριο όμως ενισχύθηκε 2% καθώς οι ταχείς ρυθμοί εμβολιασμών στις ΗΠΑ κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανακάμψει ταχύτερα από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο Jen προβλέπει ότι το τελευταίο στάδιο του χαμόγελου θα ολοκληρωθεί όταν η ισοτιμία του ευρώ θα φτάσει τα 1,13 δολάρια, επίπεδο όπου τελευταία φορά βρέθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,0% τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία τάραξε τις αγορές χρέους.

Η κίνηση ακολούθησε την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα σε σύγκριση με τα βραχυπρόθεσμα, ένδειξη ότι η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί Ότι το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Biden θα επιταχύνει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές σαν προειδοποιητικός δείκτης επερχόμενης ανάπτυξης και πληθωρισμού, παραγόντων που ωθούν τις ομολογιακές αποδόσεις ανοδικά.

Αποτελεί ξεκάθαρο σήμα ότι η οικονομία αναπτύσσεται όταν η απόδοση στα 30ετή ομόλογα υπερβαίνει το 2% ενώ παράλληλα αρχίζει να επιταχύνεται και ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τη Citi, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου έσπασε σημαντικό επίπεδο αντίστασης που ανοίγει τον δρόμο προς το 2,44% με 2,47%.

«Το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ πιθανότατα θα διευρυνθεί περισσότερο», εκτιμά η DWS σε έκθεση της, προβλέποντας ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,15 δολάρια.

Πρόσφατα επεισόδια του «χαμόγελου του δολαρίου» παρατηρήθηκαν το 2008, όταν επενδυτικά κεφάλαια αναζήτησαν την ασφάλεια του στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Με την επιστροφή στην κανονικότητα το δολάριο εξασθένησε για να ενισχυθεί και πάλι από το 2012 καθώς η αμερικανική οικονομία ανέκαμπτε και η ευρωζώνη χτυπήθηκε από την κρίση χρέους.

Ενα άλλο επεισόδιο ήταν προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 όταν η κρίση που έπληξε τις αναδυόμενες αγορές ενίσχυσε τον δολαριακό δείκτη πάνω από 20%.

Μέχρι στιγμής το ράλι του δολαρίου δεν έχει τρομάξει πολύ τους επενδυτές που το έχουν σορτάρει. Στην αγορά παραγώγων τα στοιχήματα μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ότι το δολάριο θα πέσει αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα $34 δισ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Ωστόσο, το στοίχημα στην πτώση του δολαρίου είναι ένα από τα πιό συνωστισμένα trades σύμφωνα με την BofA και οι οπαδοί της αντίθετης γνώμης φαίνεται ότι αυξάνονται.

«Το δολάριο μπορεί να βάλει τρικλοποδιά στο consensus των short για άλλη μια φορά», σημειώνει η Νordea Bank.