Γιατί τα κρυπτονομίσματα πέρασαν σε εποχή υψηλής μεταβλητότητας

Γιατί τα κρυπτονομίσματα πέρασαν σε εποχή υψηλής μεταβλητότητας

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων δέχθηκαν αρκετά μεγάλο χτύπημα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τόσο το Bitcoin, όσο και το Ethereum έχουν χάσει το 18% της αξίας τους από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν  στις αρχές Απριλίου. Έχουν χάσει ουσιαστικά τα βασικά επίπεδα υποστήριξης στα 40 χιλ. δολάρια και το ETH κάτω από τα 3 χιλ. δολάρια. Ωστόσο, από την Τετάρτη το βράδυ οι αγορές αντιδρούν θετικά σε διάφορα μηνύματα παραγόντων με επιρροή στις αγορές κρυπτονομισμάτων. 

Όπως είχαμε αναφέρει η πτώση βασίζεται κατά κύριο λόγο στις αντιδράσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με σκοπό να προλάβει τον ανεξέλεγκτο πλέον πληθωρισμό. Οι αγορές είχαν τρομάξει από τις ανακοινώσεις της FOMC την περασμένη Πέμπτη, και επίσης από τις πολύ υψηλές τιμές για τον Δείκτη του Καταναλωτή των ΗΠΑ που άγγιξε το 8,3%.

Ωστόσο υπήρξε ξανά αλλαγή σκηνικού από την Τετάρτη το βράδυ με τις αγορές να αντιδρούν θετικά σε διάφορα μηνύματα παραγόντων με επιρροή στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Μερικά εξ’ αυτών ήταν η πρόταση εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk, η τοποθέτηση της Cathie Wood της Ark Invest πως η αξία διαπραγμάτευσης του $BTC θα ξεπεράσει το $1εκατομμύριο μέχρι το 2030, αλλά και η τοποθέτηση του Zhu Su του 3 Arrows Capital (από τους μεγαλύτερους επενδυτές κρυπτονομισμάτων) που απευθύνθηκε στο Twitter απαντώντας γιατί ανεβαίνει η αγορά.

Σε επίπεδο 30 ημερών το $BTC κλείνει με άνοδο 3.5%, ωστόσο σε επίπεδο δύο εβδομάδων βρισκόμαστε πτωτικά στο -12.8% και - 35.4% από τα επίπεδα που βρισκόμασταν πέρυσι. Τα αποθέματα BTC του Luna Foundation Guard πλέον ξεπερνούν τα 42,400 BTC με πάνω από το 50% των αποθεματικών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού να έχει πλέον δαπανηθεί για αγορές. Την ίδια στιγμή οι αγορές του LFG έχουν γίνει λιγότερο συχνές.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ημερών των αγορών BTC το LFG, το ίδρυμα συγκέντρωσε 21.000 BTC αφού αγόραζε BTC σε καθημερινά διαστήματα χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια USDT. Αυτές οι αγορές συνέπεσαν με την ισχυρή ώθηση του BTC προς τα 48.000 $ και ήταν πιθανότατα το βασικό έναυσμα για την κατεύθυνση του BTC στα τέλη Μαρτίου.

Μετά την 31η Μαρτίου, οι αγορές ήταν λιγότερο συχνές και το BTC υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από τα $40.000. Από τον Απρίλιο, το ίδρυμα έχει αγοράσει BTC τέσσερις φορές, στις 6 Απριλίου, στις 10 Απριλίου, στις 13 Απριλίου και στις 14 Απριλίου. Τα αποθεματικά του πλέον είναι σχεδόν $450 εκατομμύρια σε stablecoins, και 50 εκατομμύρια LUNA.

Οι λιγότερο συχνές αγορές από LFG συνέβαλαν στη μείωση της συνολικής αγοραστικής πίεσης. Οι αγορές αξία0ς + 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ημερήσια διαστήματα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό σοκ ζήτησης. Αυτή η πιο συντηρητική προσέγγιση επιτρέπει στο ίδρυμα να αποκτήσει $BTC σε χαμηλότερες τιμές.

Το LFG έχει δαπανήσει κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς χρήση για την απόκτηση των $BTC, που αντιπροσωπεύει το 50% των συνολικών αποθεμάτων stablecoin που διατίθενται για την αγορά BTC.

Αναμένεται πως μόλις δαπανηθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα, τα αποθεματικά του ιδρύματος πιθανότατα θα φτάσουν τα 65.000-70.000 BTC, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.

Ωστόσο το γεγονός ότι τόσο η δυνατότητα της Microstrategy και του Luna Foundation Guard να αντλούν κεφάλαια για να αγοράζουν μαζικά $BTC φαίνεται να περιορίζεται και για να συνεχιστεί η ζήτηση θα πρέπει νέες εταιρείες να προσθέσουν $BTC στους ισολογισμούς τους.

Η υψηλή μεταβλητότητα υποδηλώνει ότι οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης είναι μακροπρόθεσμα bearish, αλλά οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών υποδηλώνουν ότι διστάζουν να λάβουν στοιχήματα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι αγορές των options επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίζουν στις κινήσεις της τιμής και να κερδίζουν ακόμα και όταν οι αγορές κινούνται πτωτικά. Επομένως, όσο πιο ευμετάβλητο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, τόσο πιο ακριβές είναι τα options του.

O δείκτης Implied Volatility (IV) συνάγεται από τις τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης και δείχνει πόσο ευμετάβλητο πιστεύουν οι έμποροι ότι θα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο στο μέλλον. Όσο χαμηλότερο είναι το IV, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Η διακύμανση μεταβλητότητας είναι η σχετική διαφορά μεταξύ των τιμών των δικαιωμάτων πώλησης και των δικαιωμάτων αγοράς με κατά τα άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Ιστορικά για το bitcoin, τα call options ήταν πιο ακριβή από τα put options. Η απόκλιση μεταβλητότητας του Bitcoin είναι τώρα υψηλότερη συγκριτικά με το παρελθόν, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για put options είναι υψηλότερη σε σχέση με τα call options.