Γιατί οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται τώρα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Γιατί οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται τώρα στις ευρωπαϊκές μετοχές

Με τη μεταβλητότητα να πλήττει τις αμερικανικές μετοχές, η προσοχή αρκετών επενδυτών στρέφεται τώρα στην Ευρώπη που μόλις αρχίζει να αναδύεται από την κρίση της πανδημίας COVID-19 και όπου οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις είναι χαμηλότερες και πιο ελκυστικές.

Στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, οι εισροές χρήματος σημειώνουν τη μεγαλύτερη διάρκεια εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Financial Intelligence, ενώ δημοσκόπηση διαχειριστών από την BofA Global Research έδειξε ότι είναι «overweight» στις ευρωπαϊκές μετοχές σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2018. H Morgan Stanley επίσης θεωρεί τις ευρωπαϊκές μετοχές ένα από τα top trades.

H στροφή κεφαλαίων στην Ευρώπη βρίσκει τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν ακολουθήσει την πορεία των δεικτών της Wall Street μετά από χρόνια υποαπόδοσης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10,7% φέτος, παρόμοιααπόδοση με τον S&P 500.

«Ήμασταν περισσότερο εκτεθειμένοι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα το ενδιαφέρον μας για ξένες μετοχές είναι αυξημένοΟι εμβολιασμοί επιταχύνονται και τα απαγορευτικά χαλαρώνουν, άρα αυτό σημαίνει μια καλή οικονομική ανάκαμψη που θα διαχυθεί στις ευρωπαϊκές αγορές», δηλώνει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Northwestern Mutual Wealth Management Company

Οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες καθώς η ανάκαμψη της Ευρώπης αρχίζει να ριζώνει ενώ η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα.

Στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες είναι μεγαλύτερη η βαρύτητα σε μετοχές που αναμένεται να σημειώσουν ιδιαίτερα καλές αποδόσεις καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, όπως αυτές του χρηματοοικονομικού κλάδου και της βιομηχανίας.

Μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο και θα πιάσει τον υψηλότερο του ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 9,2%, σύμφωνα με την  Oxford Economics. Εν τω μεταξύ το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό ανάπτυξης 13,3% μετά την οικονομική επέκταση του πρώτου τριμήνου. Σχεδόν το 48% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με ποσοστό 28% στην Ευρώπη.

«Το στόρυ τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ήταν η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ που πέτυχαν καλύτερη οικονομική πορεία», σχολιάζει η  Allianz Global Investors. «Κοιτάζοντας τους επόμενους τρεις με έξι μήνες αυτό θα ξεθωριάσει κάπως, ιδιαίτερα αν η Ευρώπη συνεχίσει να ανεβάζει ταχύτητα».

Πολλές ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις σε σύγκριση με τις αμερικανικές. Ο πολλαπλασιαστής των αναμενόμενων κερδών (Ρ/Ε) στον δείκτη S&P 500 βρίσκεται κοντά στο 21x σε σύγκριση με Ρ/Ε 16,7x για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX, σύμφωvα με τη Datastream, μια διαφορά που είναι πάνω από το μέσο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας παρόλο που το άνοιγμα αυτό έχει αρχίσει να κλείνει.

Ο λόγος έχει να κάνει μερικώς με το γεγονός ότι στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ υπάρχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε μετοχές τεχνολογίας και άλλων ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων που τείνουν να έχουν υψηλές αποτιμήσεις.

Οι μετοχές αυτές έχουν συμβάλλει στην άνοδο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς μετά τη χρηματοοικονομική κρίση πριν μια δεκαετία και στην καλύτερη απόδοση του S&P 500 σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα όμως η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό μπορεί να αποδειχτούν τορπίλες όσον αφορά στις αποτιμήσεις τους.

Στα επενδυτικά ραντάρ η εικόνα είναι σύνθετη και περιπλέκει την απόφαση για στροφή σε ευρωπαϊκές μετοχές. Με τους γίγαντες της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως την Apple και την Amazon, να συνεχίζουν την ισχυρή κερδοφορία τους, αρκετοί επενδυτές μπορεί να είναι διστακτικοί στο να μειώσουν θέσεις σε ένα trade που δούλεψε καλά για αρκετά χρόνια. Και ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν ταλαιπωρήσει την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά πρόσφατα, αναπτύσσεται αντίστοιχος σκεπτικισμός για τον πληθωρισμό και στην ευρωζώνη καθώς πλησιάζει το 2%, τον ταχύτερο του ρυθμό εδώ και χρόνια.

Ενδεχόμενες ανατροπές στους χειρισμούς της Ευρώπης στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση της πανδημίας, όπως και στην ανάκαμψη της οικονομίας, θα εξασθενούσαν το επιχείρημα για στροφή σε ευρωπαϊκές μετοχές. Όπως επίσης και η αντιστροφή της τάσης εξασθένισης του δολαρίου ΗΠΑ καθώς θα έπληττε τους επενδυτές των ΗΠΑ στον επαναπατρισμό των κερδών τους από τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκές μετοχές. Το δολάριο έχει χάσει γύρω στο 4% έναντι του ευρώ από τον Απρίλιο.