Έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων το ΧΑ - Νέα υψηλά 5ετίας

Έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων το ΧΑ - Νέα υψηλά 5ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πιστοποιώντας ότι η αγορά είναι... καταδικασμένη να «καθρεφτίσει» περαιτέρω τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, την αγορά ομολόγων και τη βελτίωση της ψυχολογίας στην κατανάλωση, το ελληνικό χρηματιστήριο με μια εμφατική και επιβλητική κίνηση με πολλά ποιοτικά στοιχεία, υπερκέρασε τις 900 μονάδες σήμερα κλείνοντας σε νέα υψηλά 5ετίας.

Το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στις 905,64 μονάδες για το Γενικό Δείκτη με άνοδο 1,25%, είναι νέα υψηλά κοντά πέντε ετών για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υψηλότερα είχε να κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου 2015!
Επιτεύχθηκε εν μέσω ανατροφοδοτούμενου ενδιαφέροντος και σφοδρής «μάχης» μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να έχουν την ισχύ και το momentum με το μέρος τους, και τους δεύτερους να «ποντάρουν» στον τεχνικό εγκλωβισμό της αγοράς κάτω από τις 900 μονάδες και στο φόβο που έφερναν αυτά τα επίπεδα σ'' όλες τις προηγούμενες προσπάθειες ελέγχου.

Ασφαλώς, η τωρινή αναρρίχηση πάνω από τις 900 μονάδες είναι σαφώς πιο... ποιοτική από τις δύο – τρεις προηγούμενες μέσα στο 2019, καθώς επιτεύχθηκε με δύο διαδοχικά κλεισίματα στο υψηλό ημέρας και κυρίως με σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Μολονότι οδεύουμε σε ημέρες πλησίον των Χριστουγέννων, χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ανήλθε στα 108,01 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών» που οδηγούν μέρος της ρευστότητάς τους σε κορυφαία blue chips της ελληνικής αγοράς.

Η (επιτυχής) ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου της Lamda Development πρωτίστως και δευτερευόντως της Briq Propertie, αλλά και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εκδόσεις ομολόγων, απελευθέρωσε ρευστότητα στην αγορά, οδηγώντας τη σε μετοχές.

Όπως σημειώσαμε και χθες στο Liberal, η αγορά ήταν «καθαρή» τεχνικά, είχε κάνει τη διόρθωσή της έως τις 860 μονάδες πρόσφατα, είχε δημιουργήσει συμπαγή και στέρεη βάση πέριξ των 885 - 895 μονάδων, έχει εναλλακτικές στηρίξεις λόγω του rotation χαρτοφυλακίων, οπότε κάλλιστα μπορούσε να επιχειρήσει άμεσα την υπέρβαση των 900 μονάδων, όπως και έγινε.

Αυτά τα επίπεδα είναι υψηλής σημειολογίας αλλά και ψυχολογίας για την αγορά, καθώς οριοθετούν την αλλαγή επιπέδου, μπορούν να ελκύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, ενώ «καταργούν» τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Αυτό που μένει πλέον να επιβεβαιωθεί είναι η κατοχύρωση αυτών των επιπέδων και στις επόμενες (τουλάχιστον δύο) συνεδριάσεις, καθώς η αγορά θα πρέπει να «δέσει» αυτή τη ζώνη και να δείξει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν προϊόν... τραβήγματος – πρόσκαιρης δυναμικής - από κάποια χαρτοφυλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως το πλέον ποιοτικό στοιχείο αυτής της κίνησης είναι η σημαντική κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών που έρχεται σε μια εποχή με εξελίξεις στις τράπεζες, με σημαντικές ΑΜΚ, διαρκή ρεκόρ στα ομόλογα, σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, επιτυχημένες παρουσιάσεις διεθνώς (πρόσφατο road show στη Νέα Υόρκη), θετικές αναλύσεις από ξένους οίκους και εμφανούς επανόδου διεθνών funds.

Σε υψηλά 5ετίας και ο FTSE 25

Καταλύτης για την υπέρβαση αυτών των 900 μονάδων ήταν κορυφαία μη τραπεζικά blue chips, τα οποία – έτσι κι αλλιώς - διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά ή υψηλά πολλών ετών, έχοντας τα επίπεδα που είχαν όταν ο Γ.Δ. ήταν στις 1.300, 1.500 ή και 2.000 μονάδες. 

Πιο αναλυτικά, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.278,11 μονάδες με άνοδο 1,47% επίπεδα που είναι νέα υψηλά κοντά πέντε ετών! Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δυσκολευτεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 2.250 μονάδων, οπότε μένει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις πως θα κινηθούν οι επενδυτές.

Αν ο FTSE 25 συνεχίσει και «δέσει» την ευρύτερη περιοχή των 2.250 – 2-270 μονάδων, τότε θα επιβεβαιώσει και από την πλευρά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει επίπεδο. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 865,36 μονάδες με άνοδο 1,20%, ενώ ο Mid Cap παρέμεινε ξανά ουραγός, κλείνοντας στις 1.171,77 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16%. Όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος έφτασε στα 108,01 εκατ. ευρώ, με τα 20,15 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18,85% σε πακέτα, με τον ΟΤΕ να δεσπόζει διακινώντας συνολικό τζίρο 27,32 εκατ. ευρώ.

Στον FTSE 25 μόνο οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και Τιτάν έκλεισαν πτωτικά και αμετάβλητες οι Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Από εκεί και πέρα, η Lamda Development για ακόμη μια φορά ξεχώρισε με άνοδο 5,91%, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ και Fourlis, άνω του 2% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς κέρδη άνω του 8% είχε η Κέκροπας, άνω του 4% κέρδισαν οι Intracom Holdings και Νηρέας και άνω του 3% οι Intrakat και Τεχνική Ολυμμπιακή, ενώ 6,82% υποχώρησε η Attica Bank, 2,50% η Παπουτσάνης και 2,40% η Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.