Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Με μικρές διακυμάνσεις αλλά σε θετικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες και τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά εξετάζοντας κυρίως στα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 368,27 μονάδες με άνοδο 0,5% και τους επιμέρους κλάδους του να εμφανίζουν μικτές τάσεις, καθώς την ώρα που ο κλάδος της τεχνολογίας ενισχύεται κατά 1,7% οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχωρούν κατά 0,7%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση της ημέρας καθώς ενισχύεται σταθερά και βρίσκεται στις 12.601 μονάδες (+1,36%), στην Γαλλία ο CAC 40 εμφανίζει κέρδη 0,3% και κινείται στις 4.9997 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται στις 6.149 μονάδες με μικρές απώλειες 0,1%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,05% στις 19.909 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,3% και κινείται στις 7.347 μονάδες.

Στο μέτωπο της πανδημίας, παρά τη νέα κλιμάκωση στις ΗΠΑ οι επενδυτές φαίνεται να διατηρούν την αισιοδοξία τους για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα στον πλανήτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν 60.021 κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας στα 3 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι πλέον αγγίζουν τις 132.000.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τη μάχη για την καταπολέμηση της ασθένειας, η Gilead Sciences ενημέρωσε χτες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησε δοκιμές εισπνεόμενου με ρεμδεσιβίρη, τις αντιϊκής ουσίας παρασκευάζει για την covid-19, ενώ η Κομισιόν ήρθε σε συμφωνία με τις Merck και Roche για πειραματικές θεραπείες της νόσου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Airbus είδε τις παραδόσεις της να αυξάνονται κατά 50% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ωστόσο στο πρώτο της εξάμηνο το 2020 κινήθηκε σε χαμηλό 16 ετών, με την αξία της μετοχής της να υποχωρεί κατά 0,62%.

Αντίθετα, ο γερμανός κατασκευαστής λογισμικού SAP είδε την επιχειρηματική του δραστηριότητα να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας το outlook για ολόκληρο το έτος με τα έσοδά του και τα λειτουργικά του κέρδη να αυξάνονται. Σε αυτό το κλίμα, ο τίτλος της SAP πραγματοποιεί ράλι σχεδόν 8%.

Τέλος, με θετικά πρόσημα κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους νωρίτερα σήμερα οι ασιατικοί δείκτες, με ώθηση από το θετικό κλείσιμο της Wall Street χτες, παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας.