7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Με μικρές μεταβολές και εναλλαγή προσήμου κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, διατηρώντας πάντως «απόσταση βολής» από τα ιστορικά υψηλά τους, εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας με φόντο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τα ισχυρά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται περιορίζουν τις πιέσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.886 μονάδες με μικρή άνοδο 0,14%, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,05% και διαπραγματεύεται στις 4.389 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq βρίσκεται στο -0,26% κινούμενος στις 14.642 μονάδες.

Η εξάπλωση της νέας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές, με το μέσο όρο των εβδομαδιαίων κρουσμάτων να ξεπερνά τις 72.000 την Παρασκευή, κινούμενος πάνω και από την κορύφωση του περυσινού καλοκαιριού.

Από την άλλη, ωστόσο, οι εμβολιασμοί στη χώρα έφτασαν σε ποσοστό 70% πετυχαίνοντας ένα σημαντικό ορόσημο.

«Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού εξαπλώνεται τώρα ταχέως στις ΗΠΑ και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ελεγχόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει σε σημείωμά της η αναλύτρια της UBS Σολίτα Μαρτσέλι, επισημαίνοντας πάντως ότι «όποια επιβράδυνση αναμένεται να είναι κάπως χαμηλών τόνων».

Οι εν λόγω φόβοι διέκοψαν χτες την ανοδική πορεία του Dow Jones λίγο μετά το νέο ρεκόρ που είχε σημειώσει, με τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων να υποχωρούν έως και 8 μονάδες βάσης στο 1,15% αφότου τα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ότι ο κλάδος αναπτύχθηκε μεν αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, ένα μίνι sell-off χτες λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών σε οικονομικά «ευαίσθητους» τομείς, όπως οι πρώτες ύλες και η βιομηχανία, έφερε τους Dow Jones και S&P 500 σε αρνητικό έδαφος, μια τάση που δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα.

«Βαρίδια» στον Dow Jones είναι οι τίτλοι των Boeing, American Express και Visa με απώλειες όλοι από 1,5% έως 2%, ενώ αντίθετα στην κορυφή του βρίσκονται οι 3M, ΙΒΜ και Procter & Gamble, με κέρδη από 1% έως 1,2%.

Την ίδια ώρα στήριξη στον S&P 500 παρέχει η Under Armour με ράλι άνω του 5% αφότου ο κολοσσός των αθλητικών ενδυμάτων ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις σημαντικά αυξημένα έναντι των εκτιμήσεων, ενώ με φόντο τα ισχυρά αποτελέσματα προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook για το σύνολο του έτους.

Παρομοίως, η Eli Lilly ενισχύεται κατά 3,3% έπειτα από τα δικά της αποτελέσματα που ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις, ενώ πίεση στον Nasdaq ασκεί ο τίτλος της Marriott International που σημειώνει απώλειες άνω του 2,7% με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων.