8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Έπιασαν πάτο το Terra και το UST - Βαθύ κόκκινο στα κρυπτονομίσματα

Έπιασαν πάτο το Terra και το UST - Βαθύ κόκκινο στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock

Η τιμή του Terra -Luna έχει πέσει κάτω από το 1 δολάριο, από τα... 119 δολάρια, μετρώντας απώλειες δισ. και αποτελώντας το πρώτο κρυπτονόμισμα της δεκάδας υψηλότερης κεφαλαιοποίησης που στην ουσία γκρεμίζεται. Πλέον ο δρόμος για το $LUNA, είναι το απόλυτο μηδέν καθώς η κεφαλαιοποίηση του έχει πέσει κάτω από 2 δισ. δολάρια, ενώ τα «χρέη» για το αλγοριθμικό ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει είναι πάνω από... 15 δισ. δολάρια. Ακόμα και με το 50% που διαπραγματεύεται τώρα, οι υποχρεώσεις είναι άνω των 7.5 δισ. δολαρίων, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από το διαθέσιμο ενεργητικό του Terra.

Οι συνολικές απώλειες είναι άνω των 50 δισ. δολαρίων, με πολλά πρότζεκτ να αναμένεται να ανακοινώσουν χρεοκοπία τις επόμενες ημέρες λόγω της υπερέκθεσης στο $UST και το $LUNA. Ο Do Kwon, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης πίσω από το blockchain Terra, συμμετείχε ενεργά σε μια μέχρι πρόσφατα άγνωστη στο επενδυτικό κοινό, προσπάθεια για να αναπτύξει ένα αλγοριθμικό κρυπτονόμισμα σταθερής αξίας , που είχε την ίδια κατάληξη με το $UST.

Το Basis Cash, όπως σημείωσαν οι δημοσιογράφοι Danny Nelson και Sam Kessler στην έκθεσή τους, ήταν ένα stablecoin βασισμένο στο Ethereum που είχε στόχο να αναβιώσει μια ιδέα αλγοριθμικού stablecoin, γνωστή ως Basis. Το Basis Cash αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020. Η αποκάλυψη είναι σημαντική δεδομένης της αναταραχής γύρω από το Terra USD (UST). To κρυπτονόμισμα αυτού του πλέον εγκαταλειμμένου έργου που δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο ισοτιμίας με το δολάριο, πλέον διαπραγματευόταν κάτω από 1 cent την Τετάρτη. Τώρα η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται: Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το UST βυθίστηκε απότομα, φθάνοντας έως και 27 cents την Τετάρτη.

Ο Hyungsuk Kang, πρώην μηχανικός στην Terraform Labs (TFL), δήλωσε ότι το Basis Cash ήταν, στην πραγματικότητα, ένα δευτερεύον έργο από ορισμένους από τους πρώτους δημιουργούς του Terra, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και του Kwon. Ο Kang άφησε τελικά την TFL για να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή του Terra που ονομάζεται Standard Protocol.

Τόσο ο Kang όσο και ανώνυμες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το CoinDesk δήλωσαν ότι ο Kwon ήταν ο «Rick Sanchez», το ψευδώνυμο του συνιδρυτή. Το νόμισμα αυτό είχε φτάσει την κεφαλαιοποίηση των $174 εκατομμυρίων πριν καταρρεύσει. Την ίδια ώρα, γινόταν λόγος και για αδυναμία του Tether να καλύψει εξαργυρώσεις από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ωστόσο διαψεύστηκαν ως αβάσιμες.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 8.5%. Σχεδόν το σύνολο των κρυπτονομισμάτων διαπραγματεύεται με σημαντικές υποχωρήσεις.