Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας

Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εντός περιβάλλοντος γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πορεία της πανδημίας και την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη συναντώντας προσκόμματα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,16% στις 402,98 μονάδες, με τις πρώτες ύλες να υποχωρούν κατά 3,4%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,8% στις 13.840 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,16% υποχωρώντας στις 5.540 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε πτώση 1,3% στις 6.567 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα που παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε στις 21.662 μονάδες με απώλειες 1,47%, την ώρα που στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 1,4% και ολοκλήρωσε στις 7.987 μονάδες.

Στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, ενώ η Ευρώπη -η πλέον πληγείσα περιοχή του πλανήτη - ανακοινώνει αυτή την περίοδο περίπου ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα σχεδόν κάθε τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ώρα, απαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην La Repubblica, λέγοντας πως η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Σημειώνεται ότι χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη του για την παγκόσμια οικονομία το 2021, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,5% έναντι του 5,2%, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα νέα κύματα του ιού και οι μεταλλάξεις του δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές.

Ωστόσο, για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.