Εμβόλια και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ωθούν υψηλότερα τις ευρωαγορές

Εμβόλια και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ωθούν υψηλότερα τις ευρωαγορές

Νέα κέρδη καταγράφουν την Τετάρτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς η εντεινόμενη αισιοδοξία των επενδυτών τόσο σε σχέση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσο και αναφορικά με τις εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα στις ΗΠΑ ωθούν τους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Παράλληλα, το νέο ιστορικό ρεκόρ του Dow Jones στις ΗΠΑ, ο οποίος ξεπέρασε και έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 30.000 μονάδες εντείνει το θετικό κλίμα παγκοσμίως, ενώ σημειώνεται πως σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε την Τρίτη και ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street, δημιουργώντας προσδοκίες για την γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX ενισχύεται κατά 0,1% και βρίσκεται στις 392,8 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη για μία ακόμα συνεδρίαση με άνοδο 1,3% , ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες σημειώνουν θετικά πρόσημα.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX βρίσκεται στις 13.310 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,13%, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,38% στις 5.579 μονάδες.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,28%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,24% και βρίσκεται στις 22.187 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά και διαμορφώνρται τσις μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν ανοδικά Τετάρτη, παρά τα στοιχεία που έδειξαν μια αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μελλοντική αύξηση της ζήτησης λόγω των προσδοκιών για άμεση διάθεση των εμβολίων Covid-19.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτίμηση που ανακοινώσε την Τρίτη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, με την επίσημη έκθεση της κυβέρνησης να αναμένεται αργότερα σήμερα.

Το συμβόλαιο του αργού είναι στο +0,5% στα 45,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ανεβαίνει 0,8% στα 48,14 δολάρια, επίπεδα που δεν έχουν κάνει από το Μάρτιο.

Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.802,75 $/ουγκιά, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,18596.

Οι αγορές παραμένουν σταθερές κοντά στα υψηλό 9μήνου καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ευρώπη και οι αυξανόμενες ελπίδες ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο συντηρούσαν το θετικό κλίμα στην αγορά.

Η Γερμανία και οι τέσσερις διαφορετικές περιοχές που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψαν τα σχέδιά τους να επιτραπούν συγκεντρώσεις με συγκεκριμένους περιορισμούς τα Χριστούγεννα, ενώ η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει το δικό της lockdown αυτό το σαββατοκύριακο ύστερα από σημαντική μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων και νοσηλευομένων ασθενών.