Ελπιδοφόρα αντίδραση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας στο ΧΑ

Ελπιδοφόρα αντίδραση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας στο ΧΑ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και πολύ αυξημένης αδρεναλίνης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις που στις τράπεζες έφτασαν έως το 22%, με το Γενικό Δείκτη να βλέπει ενδοσυνεδριακά νέα χαμηλά 4ετίας, όμως οι σημαντικές αγορές που βγήκαν σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, έφεραν ελπιδοφόρο κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πολλαπλών μεταβολών στα πρόσημα και συνολική διακύμανση 6,69%, έκλεισε στις 491,94 μονάδες με άνοδο 1,56%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 469,55 μονάδες (-3,07%) και υψηλό στις 501,98 μονάδες (+3,63%).

Ήταν μια… πρώτη νίκη των αγοραστών που ήρθε σε μια αγορά με πολύ διαταραγμένη ψυχολογία και το Γενικό Δείκτη να πέφτει σε νέο χαμηλό 4ετίας, οπότε τα πονταρίσματα που έγιναν σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας αποκτούν αξία και ενδιαφέρον, ειδικά αν έχουν συνέχεια.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει στο Liberal, η αγορά βρίσκεται μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα με τις τιμές σε πλήθος μετοχών να έχουν πέσει στα τάρταρα και σε επίπεδα που είχαν πριν από πολλά χρόνια, με τη στρέβλωση να είναι μεγάλη σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.189,45 μονάδες με πτώση 0,45%, έχοντας συνολική διακύμανση 7,64%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 4,54% και να κερδίζει 3,10%! Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 307,25 μονάδες χάνοντας 6,91% της αξίας του, έχοντας ενδοσυνεδριακή διαδρομή 18,41%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 11,38% και να κερδίζει 7,03%!

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς έφτασε στα 99,3 εκατ. ευρώ με τα 34 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες και συνολικά 95,3 εκατ. στον FTSE 25! Αυτό σημαίνει σ’ όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 4 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει την μονοφασική και μονοδιάστατη εικόνα του Χ.Α. όπου σχεδόν το 70% του ταμπλό «αφυδατώνεται» από όγκους και τζίρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το σήμα για ανασύνταξη και αντίδραση στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας έδωσε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, καθώς εν μέσω πληροφοριών ότι υπάρχει «παράθυρο» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε 17,85% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25, ενώ κέρδη 9,86% είχε και η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΛΠ είχε άνοδο 14,64%, ΕΥΔΑΠ +10,80%, Ελλάκτωρ +10,14%, ενώ άνω του 9% ενισχύθηκαν οι ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, πτώση 12,60% είχε η Alpha Bank, η Eurobank -10,53%, έχοντας αμφότερες διακύμανση άνω του 20%. Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 0,60% καθώς έφτασε να κερδίζει 10,74% και να υποχωρεί 5,47%. Η Εθνική τέλος, έφτασε να υποχωρεί έως 12,37% και να κερδίζει 9,14%, ενώ στο τέλος έκλεισε με άνοδο 7,53% με συνολική διακύμανση 21,51%!

Αγορές αντίδρασης και μερικής αυτοσυντήρησης βγήκαν και στον Mid Cap, με την Profile να κερδίζει άνω του 9%, τις Intracom Holdings και Κρι Κρι να κερδίζουν άνω του 8%, ενώ καλή αντίδραση έβγαλαν μετοχές όπως ΙΑΣΩ, Intralot, Autohellas, Κέκροπας, Intralot, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνκή, Quest Συμμετοχών, MIG κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 83 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.

Σε κάθε περίπτωση, παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, η αλήθεια είναι ότι η αγορά με το «λιώσιμο» σε ποσοστό 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τα υψηλά του Ιανουαρίου και 65% σε επίπεδο τραπεζών, έχει προεξοφλήσει ένα μέρος από τη ζημιά λόγω του ιού.

Η πτώση πήρε συστημικές διαστάσεις όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά παγκοσμίως, με όλες τις αγορές να κατακρημνίζονται μέσα σ’ ένα «τυφλό» σκηνικό ανησυχίας για το πως θα είναι οι οικονομίες, η επιχειρηματικότητα και οι αγορές την… επόμενη ημέρα όταν περάσει η μεγάλη πανδημία του κορονοϊού.

Το που θα βρουν – και αν θα βρουν – τις νέες τους ισορροπίες οι αγορές, μένει να αποδειχτεί προσεχώς, δεδομένου ότι βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πλήρως αχαρτογράφητη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τις διακυμάνσεις και τις ακραίες κινήσεις πανικού.