Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένο από τη νευρικότητα που υπάρχει και σήμερα διεθνώς λόγω της ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις αλλά και τον κοροναϊό, που οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις ασιατικές αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να δείχνουν πιο ψύχραιμη εικόνα. Πάντως, το Χ.Α. για ακόμη μια φορά, δείχνει ανθεκτικό κοντά στις 940 μονάδες.

Οι ασιατικοί δείκτες δέχθηκαν αυξημένες πιέσεις με το δείκτη Shanghai να υποχωρεί κατά 2,75%, τον Hang Seng να χάνει 1,52%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά -0,98%, με την Ευρώπη να δείχνει πιο ψύχραιμη, καταγράφοντας απώλειες έως 0,44%.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να δείχνει την ψύχραιμη και ανθεκτική εικόνα όλων των τελευταίων ημερών, χωρίς να χάνει τα κεκτημένα και χωρίς καμιά διάθεση μεγάλων ρευστοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έχει συμπληρώσει 7ήμερο ανοδικό σερί, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,56%, τον FTSE 25 στο +2,92% και τον Mid Cap να ξεχωρίζει με άνοδο 3,38%.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. του Χ.Α. παρ' ότι στην αρχή της συνεδρίασης κατήλθε έως τις 936,19 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,71%, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 941 μονάδες με οριακή πτώση 0,11%. Η αξία συναλλαγών κινείται σε μέτριο τέμπο ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν και σημαντικά πακέτα, διαμορφούμενη στα 11 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 θετικά κινούνται τίτλοι όπως Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha Bank, Lamda Development, Fourlis και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχωρούν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Viohalco, Aegean Airlines, Jumbo κ.α.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap η εικόνα είναι μεικτή, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχεται μόνο η AVAX που υποχωρεί κατά 5,81%, καθώς οι επενδυτές παίρνουν μέρος των χθεσινών κερδών που πλησίασαν το 9%. Θετικά στο μεσαίο χώρο κινούνται τίτλοι όπως Πλαστικά Θράκης, Profile, Έλτον, Intralot και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Μινέρβα, Ιντεάλ, Μοτοδυναμική, Inform Λύκος, Παπουτσάνης, Αγρ. Οίκος Σπύρου, ΕΥΑΘ και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη με 39 μετοχές σε άνοδο και 37 σε πτώση.