7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

EKT: Προειδοποιεί για κίνδυνο αυξημένων χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

EKT: Προειδοποιεί για κίνδυνο αυξημένων χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης
APimages

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους στην ευρωζώνη και άνισες επιπτώσεις της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση, ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενο «κύματος χρεοκοπιών».

«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, σχολιάζοντας την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Μαΐου.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ.

Παράλληλα, μεγάλη της ανησυχία είναι τα αυξανόμενα εταιρικά χρέη σε χώρες με μεγάλους κλάδους υπηρεσιών, αφού αυτά θα φέρουν πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι «η εκτεταμένη στήριξη, ειδικά για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει από πιο ευρείας έκτασης σε πιο στοχευμένη». 

Μεταξύ των κινδύνων που βρίσκονται στο «ραντάρ» της ΕΚΤ είναι και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. «Εάν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της.

«Μια διόρθωση της τάξης του 10% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020» προσθέτει.