Είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας... και της πτώσης(;)

Είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας... και της πτώσης(;)

Η στήλη δέχεται πολλά mails όσον αφορά τις τεχνικές στηρίξεις των αγορών.

Ο λόγος που έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα να μιλήσουμε για το πιθανό μέγεθος της πτώσης, είναι ότι έχουμε έναν συστημικό παράγοντα εν εξελίξει, ο οποίος επηρεάζει άμεσα στην οικονομική δραστηριότητα.

Η τεχνική ανάλυση εν μέσω μιας επιδημίας , για την οποία ίσως και να μην έχουμε ακόμα την πλήρη εικόνα, μοιάζει με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που δίνουν οι ειδήμονες που ξέρουν να αναλύουν τα «Μερομήνια του Αυγούστου».

Γιατί λέμε όμως ότι μπορεί να μην έχουμε την πλήρη εικόνα;

Καταρχήν πρόκειται για μια καινούργια επιδημία.

Δεύτερον, τα δημοσιεύματα των δύο τελευταίων ημερών όσον αφορά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ιαπωνικής επαρχίας Οσάκα, ότι μια από τις ασθενείς που είχε νοσήσει και ιαθεί, βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό για δεύτερη φορά, έχουν ειδική βαρύτητα αν και εφόσον πρόκειται για αναμόλυνση και όχι για μη πλήρη ίαση της ασθενούς κατά την πρώτη εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Nikkei, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε την είδηση ότι μια ασθενής προσβλήθηκε ξανά από τον Covid-19, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό στην Ιαπωνία, μολύνσεις ατόμων για δεύτερη φορά από τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί στην Κίνα.

Επειδή το θέμα της αναμόλυνσης είναι εξαιρετικά κομβικής σημασίας, καλό θα ήταν να έχουμε επίσημη ενημέρωση από την κινεζική κυβέρνηση, όσον αφορά την ορθότητα ή όχι του δημοσιεύματος και φυσικά θα πρέπει να αναζητηθεί επίσημη απάντηση από τον ΠΟΥ.

Μέχρι την ώρα των επίσημων απαντήσεων λοιπόν, η πιθανότητα αναμόλυνσης ναι μεν δεν πρέπει να ληφθεί ως δεδομένη, αλλά σαφέστατα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να κρατήσουμε το γεγονός ότι ίσως να μην έχουμε ακόμα όλα τα δεδομένα για τον COV-2019 στο τραπέζι.

(σ.σ: Η στήλη προτιμά να μην προχωρήσει στην αναλυτική αναπαραγωγή των δηλώσεων του καθηγητή Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Τιέρνο, περί διφασικής νόσου, έως ότου έχουμε επίσημες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ ότι υφίσταται πράγματι ο παράγοντας της αναμόλυνσης

Επίσης, η στήλη ευχαριστεί την συνάδελφο και ιατρική συντάκτη Άννα Παπαδομαρκάκη, για την πολύτιμη βοήθεια της στο να βάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας).

Αυτήν ακριβώς την αβεβαιότητα περί της νέας επιδημίας περιγράφουν και τα χρηματιστήρια αυτές τις ημέρες.

Άλλωστε από τη στιγμή που η επιδημία είναι σε εξέλιξη και διερεύνηση, δεν μπορεί κανείς να κάνει ακριβή αποτίμηση της ζημιάς στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Προσεγγίσεις έχουν γίνει πολλές βέβαια, αλλά τα γεγονότα έχουν τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες είτε να τις ξεπεράσουν είτε και να μην τις προσεγγίσουν καν.

Παρά ταύτα, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι των αγορών θα αναφέρουμε τα εξής:

Μέχρι τη ζώνη των 2632-2670 μονάδων για τη μητέρα των αγορών τον S&P, μέχρι τη ζώνη των 11860-11998 μονάδων για τον DAX και των 376 μονάδων για τον STOXX EUROPE 600 και μέχρι τις 738 μονάδες -για να μην ξεχνάμε- τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α,

....μιλάμε απλώς για μια «δυνατή» διόρθωση

Αν χαθούν αυτές οι στηρίξεις, τότε ναι, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Θα κλείσουμε με ένα διάγραμμα που είναι στην ουσία το πιο σημαντικό για όσους προσεγγίζουν σε βάθος τις αγορές.

Ο δείκτης φόβου έχει ανέλθει μεν, απέχει πολύ όμως από τα επίπεδα του 2008, του 2010, του 2011, του 2015 ή ακόμα και του 2018.

Ο νοών, νοείτω....

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.