Εβδομαδιαία κέρδη 6% για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στη Σ. Αραβία

Εβδομαδιαία κέρδη 6% για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στη Σ. Αραβία

Οριακή πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή αν και σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα του τελευταίου τριμήνου, μετά της επίθεσεις εναντίον των εγκαταστάσεων παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε σήμερα σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή θα επανέλθει πλήρως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, την ώρα που στην αγορά εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Οι φόβοι ότι οι επιθέσεις θα προκαλέσουν διαταραχές στις παγκόσμιες προμήθειες αργού, εντείνονται λόγω των αναφορών πως η Σαουδική Αραβία προχωρά σε εισαγωγές σημαντικής ποσότητας αργού, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στις εξαγωγικές υποχρεώσεις της και να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά.

«Καθώς οι Σαουδάραβες αποκαλύπτουν την έκταση των ζημιών, η διάθεση της αγοράς μετατοπίστηκε στην ερώτηση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η παραγωγή», δήλωσε στην MarketWatch, η Manish Raj, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας στην εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής Velandera Energy Partners. «Είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες επισκευής και συντήρησης στις πετρελαϊκές υπηρεσίες και οι ζημιές φαίνεται ότι θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν».

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επίθεσης στις πεττελαϊκές εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθούν επειδή οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πελατειακές τους σχέσεις και αλλά και στη σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco», δήλωσε ο Eugen Weinberg, αναλυτής της Commerzbank, σε σημείωμα.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό υποχώρησε κατά 0,07% και έκλεισε στα 58,09 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο το συμβόλαιο κατέγραψε κέρδη 5,9%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το αργό τύπου Brent, το συμβόλαιο Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 12 σεντς σήμερα και έκλεισε στα 64,28 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,2%, με τα εβδομαδιαία κέρδη του όμως να ανέρχονται στο 6,7%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους συμμάχους τους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή επεξεργάζονται τις μελλοντικές τους κινήσεις ώστε να αποτρέψουν νέα πλήγματα στη Σαουδική Αραβία, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως η επίθεση ανέδειξε τα τρωτά σημεία της άμυνας του Βασιλείου απέναντι στην προκλητικότητα του Ιράν, γεγονός που εντείνει την ήδη μεγάλη ανασφάλεια κι αβεβαιότητα των αγορών σχετικά με τη μελλοντική διακύμανση των τιμών του πετρελαίου.