Διόρθωση μετά το ράλι στο ΧΑ, αλλά ο Μάιος κλείνει με κέρδη

Διόρθωση μετά το ράλι στο ΧΑ, αλλά ο Μάιος κλείνει με κέρδη

Συνεδρίαση διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο είναι η σημερινή στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 650 μονάδες με πτώση άνω του 1,50%, ενώ ο Μάιος, ύστερα από το εκπληκτικό πρόσφατο ράλι κλείνει με κέρδη άνω του 4%, «χτίζοντας» στην αντίδραση +12,53% του Απριλίου. 

Διεθνώς σήμερα καταγράφονται κινήσεις διόρθωσης και αποφόρτισης ύστερα από το εκπληκτικό ράλι των τελευταίων ημερών που έφεραν τόσο τους δείκτες της Wall Street όσο και των ευρωπαϊκών σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης πτωτικά, διορθώνοντας εύλογα, καθώς προέρχεται από σημαντικό 5ήμερο ράλι +9,32% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +35% σε επίπεδο τραπεζών. 

Ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 653 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,68%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ με τα 40 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, που συνεχίζοντας να βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω MSCI. Θυμίζουμε ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στις τράπεζες ενόψει της αλλαγής στους δείκτες Morgan Stanley Capital International.

Στις τράπεζες, όλη αυτή την εβδομάδα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι όγκοι και οι τζίροι, καθώς γίνονται σημαντικές «αλλαγές» στις θέσεις, ενώ το μεγάλο rebalancing θα γίνει στο κλείσιμο και τις δημοπρασίες της σημερινής συνεδρίασης, όπου ο τζίρος πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 200 ή 250 εκατ. ευρώ. 

Οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάνας διαγράφονται από το δείκτη MSCI Greece Standard λόγω της μεγάλης πτώσης των τελευταίων μηνών και από Δευτέρα 1η Ιουνίου θε μετάσχουν στο δείκτη MSCI Small Cap. Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη MSCI Global Standard ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκια που κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell. 

Στο βασικό δείκτη της MSCI πλέον παραμένουν μόνο τέσσερις μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο, ήτοι οι OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. 

Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 337 μονάδες με πτώση – διόρθωση 5,99% με τους όγκους και σήμερα να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Η Eurobank μετά το +40% του 5ημέρου διορθώνει σε ποσοστό άνω του 8%, έχοντας διακινήσει έως τώρα τον κορυφαίο όγκο στην αγορά με 37 εκατ. τεμάχια έχοντας διακινήσει και τον κορυφαίο τζίρο με 15 εκατ. ευρώ! 

Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,71% με όγκο 22 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ, η Εθνική είναι στο -4,58% και η Πειραιώς μόλις στο -2,10%. 

Στον ευρύτερο Large Cap ξεχωρίζει με έμφαση και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 4,29%, συνεχίζοντας το ράλι άνω του 34% που έχει στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις! Θετικά επίσης κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενου εύρους διόρθωση κάνουν τίτλοι όπως Τιτάν (βγαίνει από το βασικό δείκτη MSCI), ΟΠΑΠ (προέρχεται από +10,87% χθες), Fourlis, Σαράντης, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola HBC, Lamda Development και Viohalco. 

Στον Mid Cap κέρδη σημειώνουν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Κρι Κρι και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι Attica Bank, Έλτον, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, MIG, AVAX, Κέκροπας, Cenergy Holdings κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 71 είναι οι μετοχές που υποχωρούν έναντι 30 που ενισχύονται. 

Θυμίζουμε πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου που – μετά το ντεμαράζ του τελευταίου 15ημέρου – θα κλείσει θετικός, ύστερα από το +12,53% του Απριλίου. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται (χωρίς τη σημερινή συνεδρίαση) κατά 5,86% το μήνα, o FTSE 25 κερδίζει 5,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε θετικός (+5,44%), παρ’ ότι έφτασε μέσα στο μήνα να χάνει έως και 23%! Βεβαίως, μετά τη σημερινή διόρθωση, μάλλον θα κλείσει αρνητικά το μήνα.