Διόρθωση με αιχμή τις τράπεζες, στο όριο των 600 μονάδων στο ΧΑ

Διόρθωση με αιχμή τις τράπεζες, στο όριο των 600 μονάδων στο ΧΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο που ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες υποχωρεί ελεγχόμενα με αιχμή τις τράπεζες, με την αγορά να επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στην Aegean καθώς και από την απελευθέρωση του short selling, όμως κρατάει οριακά τις 600 μονάδες.

Θυμίζουμε πως από σήμερα - μετά από δύο μήνες απαγόρευσης - σ’ όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης αλλά και στο Χ.Α. έχει επανέλθει η χρήση του short selling που είναι ένα σημαντικό εργαλείο της αγοράς, κάτι που δίνει ώθηση και στην αξία συναλλαγών, αυξάνοντας και τη μεταβλητότητα.

Μετά το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα όπου ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 616,73 μονάδων (+1,18%), γρήγορα βγήκαν ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών, όμως έως τώρα ο κεντρικός δείκτης δεν έχει χάσει το όριο των 600 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 602 μονάδες καταγράφοντας πτώση – διόρθωση 1,09%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης προσπάθησε αρχικά να επανέλθει πάνω από τη ζώνη των 300 μονάδων φτάνοντας έως τις 299,96 μονάδες (+3,95%), όμως δεν μπόρεσε να διασπάσει αυτή την αντίσταση, κατρακυλώντας πλέον στις 275 μονάδες με πτώση 4,69%. Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη διήμερη αντίδραση, εξακολουθεί να χάνει το Μάιο 15,36%, συνεχίζοντας να αποτελεί το κεντρικό βαρίδι της αγοράς.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί 5,94%, η Eurobank -4,50%, η Εθνική -3,86% και η Πειραιώς -2,43%. Παράλληλα, αυξημένες και άνω του 5% είναι οι πιέσεις στη μετοχή της Aegean Airlines, καθώς η εταιρεία μόνο με κρατική βοήθεια θα διατηρήσει το τωρινό (ή κοντά στο τωρινό της) εκτόπισμά της, διαφορετικά θα συρρικνωθεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.

Στον ευρύτερο Large Cap, πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΕΧΑΕ, ενώ θετικά κινούνται οι ΔΕΗ (+3,15%), Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και Μυτιληναίος.

Στον Mid Cap, κέρδη σημειώνουν μετοχές όπως Intralot, AVAX, MIG, Intracom Holdings, ΟΛΘ, Quest Συμμετοχών και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι Autohellas, Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Cenergy Holdings και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 54 που υποχωρούν.