Διόρθωση 3,92% στο ΧΑ με μικρό τζίρο – Κράτησε τις 550 μονάδες

Διόρθωση 3,92% στο ΧΑ με μικρό τζίρο – Κράτησε τις 550 μονάδες

Την πορεία αιχμηρής διόρθωσης των διεθνών αγορών ακολούθησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο του χθεσινού «ναυαγίου» στη Σύνοδο Κορυφής, που πιθανότατα ίσως ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερες και πιο δραματικές εξελίξεις σ’ ότι αφορά την Ευρωζώνη.

Ήταν μια συνεδρίαση καθαρά πτωτική και χωρίς το volatility των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ η μονοδιάστατη κατεύθυνση και η μη ύπαρξη αγοραστών, οδήγησε σε μια… εύκολη πτώση δείκτες και μετοχές, με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη μείωση του τζίρου.

Μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση των βραχυχρόνιων κερδών, εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και πολλά μπορούν να αλλάξουν, δεδομένου ότι πλέον οι εξελίξεις «τρέχουν» ιλιγγιωδώς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,84 μονάδες με πτώση 3,92%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 570,19 μονάδες (-0,55%) και χαμηλό στις 548,22 μονάδες (-4,38%). Θυμίζουμε πως το Χ.Α. είχε συμπληρώσει κέρδη κοντά στο 18% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις, στις τέσσερις εκ των οποίων είχε κλείσει θετικά.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 7,60%, ενώ από την αρχή του 2020 ο Γ.Δ. χάνει 39,89% και ο τραπεζικός δείκτης 62%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,52 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένος έναντι των 93,44 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ 7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 52,5 εκατ. ευρώ.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.325,38 μονάδες με πτώση 4,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 335,94 μονάδες με πτώση 4,33%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 5,63%.

Καταλυτικό ρόλο στη σημερινή αναδίπλωση των ευρωπαϊκών αγορών, έπαιξε η εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση βρήκε ξανά «τοίχο» στην άτεγκτη στάση της Γερμανίας και χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου, θέτοντας ζητήματα ηθικού κινδύνου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ έδωσαν περιθώριο δέκα ημερών στους ηγέτες στην Κομισιόν στην ΕΚΤ για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Βεβαίως, πλην της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, υπάρχει και η μεγάλη ανησυχία για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία λόγω των επιπτώσεων της καραντίνας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επόμενη ημέρα – όταν έρθει – θα έχει εντελώς άλλο status quo σε επιχειρήσεις, κατανάλωση, ταξιδιωτικές συνήθειες κ.λπ.

Ο κόσμος αλλάζει και μάλιστα ραγδαία, ενώ αρκετοί λένε ότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς τέλος εποχής, σε πολλά επίπεδα και σε πολλές «κατακτήσεις» που οριοθέτησαν την παγκόσμια κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στην ανάγνωσή τους εξελίξεις, οι αγορές άγονται και φέρονται ανάλογα με τις διαθέσεις των traders και των όποιων τολμηρών εξακολουθούν να ποντάρουν με ταχύρρυθμη στόχευση μιας ή ολίγων συνεδριάσεων.

Τέτοιες τακτικές οδήγησαν και το ελληνικό χρηματιστήριο σε αντίδραση στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου τόσο οι δείκτες όσο και μετοχές του Large Cap και των τραπεζών, είχαν σημαντική αντίδραση.

Η μετοχή της Aegean μετά από ράλι αντίδρασης 38% το 5ήμερο διόρθωσε σήμερα κατά 9,50%, η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 8,33% καθώς προέρχονταν από άνοδο 36,36%, η Viohalco έχασε 7,41%, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο -6,53% (προέρχονταν από +23,54%), ο ΟΤΕ έχασε 7,08%, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και τίτλοι όπως Coca Cola HBC, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Eurobank, Fourlis, ΕΛΠΕ κ.λπ. Θετικά πάντως στον Large Cap έκλεισαν οι ΕΧΑΕ (+3,15%), Τιτάν και Σαράντης.

Στον Mid Cap διόρθωση 7,51% είχε η Intralot καθώς προέρχονταν από αντίδραση 64% στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, η Cenergy Holdings υποχώρησε κατά 7,28% καθώς κέρδιζε άνω του 33% το 7ήμερο, η Attica Bank έχασε 7,14%, AVAX -5,39%, Πλαστικά Θράκης -4,41%, Quest Συμμετοχών -4,09% κ.λπ. Θετικά στον Mid Cap έκλεισαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον, Πλαίσιο και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 77 που υποχώρησαν.