Deutsche Bank: Κύμα αγορών σε δικαιώματα μετοχών call options από μικροεπενδυτές

Deutsche Bank: Κύμα αγορών σε δικαιώματα μετοχών call options από μικροεπενδυτές

Αυξάνεται η τάση αγορών δικαιωμάτων σε μετοχές (call options) με τους μικροεπενδυτές να στρέφονται σε μετοχές αεροπορικών εταιρειών, στη μικρή κεφαλαιοποίηση και σε άλλες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19.

Οι μικροεπενδυτές προσβλέπουν σε κέρδη με μόχλευση, παρά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

O όγκος συναλλαγών σε αγοραστικά δικαιώματα (call options) σε μετοχές έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών έχει να κάνει με μικρούς αριθμούς συμβολαίων, σημάδι μεγάλης ενεργοποίησης των μικροεπενδυτών που στρέφονται τώρα σε μετοχές εταιρειών που εκτιμούν ότι θα ωφεληθούν τα μέγιστα από το άνοιγμα των οικονομιών μετά τους εμβολιασμούς.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Russell 2000 μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης έχει σημειώσει άνοδο 16% από τις 9 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε τις θετικές εξελίξεις στις κλινικές μελέτες του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Συγκριτικά, ο δείκτης Dow Jones έχει κερδίσει μόνο 6% το ίδιο διάστημα ενώ ο δείκτης Nasdaq που περιλαμβάνει μετοχές του κλάδου τεχνολογίας έχει κερδίσει μόνο 4%.  

«Το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών πλέον στρέφεται αλλού, πέρα από τα μεγάλα ονόματα μετοχών υψηλής τεχνολογίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Μετά τις μαζικές τοποθετήσεις σε call options μετοχών όπως της Apple και Salesforce νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ακολουθώντας την τακτική των θεσμικών επενδυτών, οι μικροεπενδυτές πλέον δείχνουν να προτιμούν αγοραστικά δικαιώματα μετοχών όπως της Carnival, American Airlines, Boeing, United Airlines, όπου ο όγκος συναλλαγών σε δικαιώματα σημειώνει σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ORATS, που αναλύει χρηματιστηριακά δεδομένα, στις μετοχές που περιλαμβάνει ο δείκτης Russell​​ 2000 μικρής κεφαλαιοποίησης, η προτίμηση σε αγοραστικά δικαιώματα έναντι δικαιωμάτων πώλησης μετοχών (puts) έχει ήδη ανέλθει σε υψηλό 13 ετών.

Η δραστηριότητα αυτή παρατηρείται κυρίως σε δικαιώματα μετοχών και όχι σε δικαιώματα χρηματιστηριακών δεικτών (index options) που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι θεσμικοί επενδυτές. Ο όγκος των index options παραμένει σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Μαζικές αγορές call options από τους μικροεπενδυτές συχνά θεωρείται σημάδι επενδυτικού υπερενθουσιασμού που προηγείται μιας επικείμενης πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η πιό πρόσφατη μαζική στροφή σε δικαιώματα αγοράς μετοχών τον Αύγουστο πράγματι ακολουθήθηκε από μια απότομη βουτιά της αγοράς με οδηγό τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Αυτη τη φορά όμως άλλοι παράγοντες, όπως οι εμβολιασμοί και το πέρας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μπορεί να τροφοδοτούν την αισιοδοξία και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche.