Citi: Η έλευση των εμβολίων μπορεί να πιέσει πτωτικά το δολάριο κατά 20% το 2021

Citi: Η έλευση των εμβολίων μπορεί να πιέσει πτωτικά το δολάριο κατά 20% το 2021

Η ευρεία διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοιού και η νομισματική χαλάρωση μπορεί να πιέσουν πτωτικά το αμερικανικό νόμισμα το 2021 με απώλειες που να φθάνουν έως και 20%, προβλέπει η Citi σε έκθεση της.

«Οταν θα εμφανιστούν τα εμβόλια στην αγορά εκτιμούμε οτι θα είναι η καταλυτική φάση που θα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο της πτωτικής τάσης του δολαρίου,» αναφερει ο οίκος. «Είναι πιθανό η εξασθένιση του δολαρίου να φθάσει και το 20% την επόμενη χρονιά.»

Η πρόβλεψη της Citi στηρίζεται επίσης και στην εκτίμηση οτι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική ακόμα και σε περίπτωση που οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίσουν να αυξάνονται με την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί σημαντική για την αγορά συναλλάγματος καθώς όταν οι επενδυτές αρχίσουν την στροφή προς νομίσματα αξίας θα αποχωρούν από το δολάριο που μαζί με το ευρύ χρηματιστηριακό δείκτη SP 500 είναι υπερτιμημένο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει η Citi.

Tην Δευτέρα μια άλλη φαρμακευτική, η Moderna, ανακοίνωσε οτι το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορωνοιού είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στο να προφυλάσσει από τη νόσο COVID-19 σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η δεύτερη εταιρεία από τις ΗΠΑ μετά τη Pfizer που κατάφερε να αναπτύξει το πολυποθούμενο εμβόλιο κατά της πανδημίας.