7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη άνοδο με «ρεύμα» από ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη άνοδο με «ρεύμα» από ΔΕΗ

Με την αναμενόμενα ανοδική κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ, απόρροια της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε τόσο υψηλό τίμημα, το Χρηματιστήριο κράτησε αναμμένες τις μηχανές του με στόχο να συνεχίσει την υφιστάμενη ανοδική του τάση. Οι λοιποί τίτλοι παρέμειναν σχετικά αδιάφοροι, πλην αυτών του ομίλου της Viohalco.

Μολονότι οι προσδοκίες έντονης ανοδικής συνέχισης είναι πολύ καλές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ελαφρά θετικός στο +0,47% στις 905,37 μονάδες, με τις μετοχές (και δη τις δεικτοβαρείς) να κρατούν στάση αναμονής.

Τούτο ήρθε σε συνάφεια με το κλίμα και διεθνώς, καθώς αφενός οι ευρωαγορές μετά το πρωινό ανοδικό ξέσπασμα έχασαν μέρος των κερδών τους (DAX30 στο +0,6%, Eurostoxx 50 στο +0,42%), αφετέρου οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ έχουν μικτά πρόσημα και ασάφεια στην κατεύθυνση (S&P 500 +0.11%, Dow30 +0.7%, Nasdaq100 -0.4%).

Η μετοχή της ΔΕΗ χρίστηκε ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο ταμπλό, τόσο από άποψη απόδοσης (+6,06%) όσο και από άποψη συναλλακτικής δραστηριότητας (10,8 εκατ. ευρώ, το 1/6 της συνολικής ημερήσιας).

Θεωρούμε πολύ πιθανό η μετοχή να βρεθεί μεσοπρόθεσμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, εφόσον βεβαίως δεν μεταβληθούν τα τρέχοντα δεδομένα, και ότι ακόμα και μετά από τέτοια υπεραπόδοση (+127% ετήσια) δεν φαίνεται λόγος σημαντικής απομείωσης της τιμής της.

Καλή συμπεριφορά είχαν και οι μετοχής του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ +3,07%, ΕΛΧΑ +2,27%, CENER +4,1%), και με τη γενική εικόνα στο ταμπλό, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές αντιστάσεις, διάσπαση των οποίων θα επιφέρει αγοραστικό κρεσέντο.

Παραδόξως, θα αναμέναμε πολύ αυξημένη κινητικότητα, υπέρ της υφιστάμενης ανοδικής τάσης στο ΧΑΑ, καθώς αφενός η ειδησεογραφία είναι άκρως θετική, αφετέρου επέρχεται και λήξη σειράς Σεπτεμβρίου, που παραδοσιακά λειτουργεί καταλυτικά.

Ακόμα, οι τραπεζικές μετοχές που έχουν καλώς ή κακώς και βαρύνοντα λόγο στην τελική εξίσωση στο ταμπλό, είναι έτοιμες να υπεραποδώσουν, και κάθε καθυστέρηση απλά ισχυροποιεί τις θέσεις επιμηκύνοντας τους ανοδικούς στόχους. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΤΡ έχει ως πρώτο (και κοντινό) στόχο την περιοχή των 600 μονάδων, ενώ οι μετοχές των ΕΤΕ, Eurobank και Alpha δείχνουν στιβαρές και ταυτόχρονα επιθετικές.

Σε γενικό πλάνο, η περιοχή των 950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έχει πολλές πιθανότητες να προσεγγιστεί. Εϊναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά τοπικά κουράζει, είτε ιδωμένη από πλευράς όγκων, είτε κίνησης, όμως είναι επίσης γνωστό ότι «η αγορά κοιμίζει» πριν από κάθε μεγάλη κίνηση.

Επομένως, αν δεν μαζευτούν σύντομα μαύρα σύννεφα από πλευράς των ΗΠΑ, η συνέχεια αναμένεται ανοδική.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.