7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Σταθερός βηματισμός προς τις 900 μονάδες αλλά με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Σταθερός βηματισμός προς τις 900 μονάδες αλλά με χαμηλό τζίρο

Η δεύτερη χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 0,42% κλείνοντας στις 896,79 μονάδες, στην 13η ανοδική στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις. Ωστόσο, η άνοδος συνοδεύτηκε - για άλλη μια φορά - από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα χωρίς να προκρίνεται η ύπαρξη κάποιας καθαρής τασικής κίνησης, ενώ και η διακύμανση παραμένει εντός στενού εύρους.

Η γενική εικόνα στο Χρηματιστήριο παραμένει η ίδια, καθώς οι μικρές ποσοστιαίες μεταβολές δεν φαίνεται να προέρχονται από την επικράτηση αγοραστών (ή πωλητών), αλλά από την έλλειψή των αντιπάλων τους.

Ο Γενικός Δείκτης πάντως συνέχισε το ανοδικό σερί που στέκει από τις 20 Ιουλίου και η αρχική προσπάθεια ανάρρωσης από τη δύσκολη περίοδο 15 Ιουνίου-18 Ιουλίου έχει μετατραπεί σε αισιόδοξη προσπάθεια καταρχάς διατήρησης των κεκτημένων πέριξ των 900 μονάδων, κι έπειτα σε πλήρη ανάκαμψη στην τροχιά επίτευξης νέων τοπικών υψηλών.

Τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από πλήθος παραγόντων, ένας εξ αυτών το κλίμα στις διεθνείς αγορές που παραμένει θολό, μιας και τα δεδομένα στις ΗΠΑ είναι αμφιλεγόμενα. Το τελευταίο εύκολα οδηγεί σε αντιφατικά συμπεράσματα ως προς την ορθότητα των εκθέσεων των διεθνών οίκων που αναθεωρούνται συνεχώς υπέρ της συνέχισης της εκείθεν ανόδου, κι επομένως σε αύξηση της μεταβλητότητας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε άκοπα σε θετικό έδαφος σχεδόν σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση το απότομο άνοιγμα με απώλειες 0,12%. Με μικτά πρόσημα τόσο στη μεγάλη (12 ανοδικές, 10 πτωτικές και 3 αμετάβλητες) όσο και στη μεσαία (9 ανοδικές), η νωχελικότητα ήταν εμφανής με δεδομένο ότι βασικός πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή του Mytilineos (+2,05%) καθώς απορρόφησε το 18% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των 6 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τζίρος ήταν χαμηλός στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 16,67 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής και πάλι υπεραπέδωσαν , με αυτές των ΒΥΤΕ και Ίλυδα να έχουν σήμερα την τιμητική τους (+9,39% και +6,75%), με την πρώτη να καταγράφει και νέα ιστορικά υψηλά.

Ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για τη μετοχή της ταλαιπωρημένης Frigoglass μετά τις εταιρικές ανακοινώσεις σχετικά με το νέο εργοστάσιο, όπως εξάλλου και για αυτήν της Intralot, που παρέα με όλες του ομίλου έχει αποκτήσει μια ισχυρή ανοδική διάθεση.

Στον Γενικό Δείκτη, όσο είμαστε πάνω από τις 887 μονάδες που επισημάνθηκαν ως χαμηλό από το χάσμα εξάντλησης, μπορούμε να πιστέψουμε σε μια κίνηση προς τις 911, ενώ ο στόχος για το 2021 παραμένει η περιοχή άνω των 945 μονάδων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.