8ος χρόνος, ημέρα 2398η
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Χρηματιστήριο: Πτωτική εβδομάδα με ώριμη συμπεριφορά

Χρηματιστήριο: Πτωτική εβδομάδα με ώριμη συμπεριφορά

Με τη μετοχή της ΕΤΕ να βάζει πλάτη, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σήμερα, καθώς σύσσωμο το ταμπλό κοκκίνισε, απόρροια της έντονης διστακτικότητας που επικρατεί διεθνώς. Και παρά τις πιέσεις, για άλλη μια φορά η εικόνα είναι εντυπωσιακά πιο ανθεκτική από όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς επί παραδείγματι στην Ευρώπη, ο DAX40 χάνει 1.97%, ο CAC40 1,85% και ο Eurostoxx50 2.02%, με τον ΓΔ να κλείνει στο -1,07% στις 924,47 μονάδες.

Και βεβαίως, ο κυριότερος λόγος αυτής της αρνητικής εικόνας διεθνώς δεν είναι άλλος από τη νομισματική πολιτική της Fed, που εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων αποφασίζει και επίσημα να μεταβεί σε καθεστώς σύσφιξης, σταδιακά, ώστε φέτος να μην αποφευχθούν μοιραίες ρευστοποιήσεις από μεγάλα μικτά χαρτοφυλάκια και Α/Κ.

Περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει αυτό το νέο δεδομένο τους κλάδους ή και τις οικονομίες ανά τον κόσμο, θα δίδονται εν καιρώ, πάντως προς το παρόν, ένα αναπόφευκτο ζήτημα είναι το ακριβότερο δολάριο ΗΠΑ, που θα επιβαρύνει κάθε εξαγωγική δραστηριότητα ως επιπλέον κόστος.

Και το μόνο σίγουρο, άσχετα από την τελική κατεύθυνση των αγορών στο πρώτο 9μηνο, όπου και αναμένεται να τελεσθούν οι αυξήσεις επιτοκίων, είναι η αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω της νευρικότητας που θα επικρατήσει. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνουμε σε εύρος τιμών, ώστε να αναζητείται το μέγεθος αυτού, υπό την αίρεση ότι θα επικρατήσει αντίστοιχα η τετραπλή αύξηση, με πρώτο στόχο το 1-1,25%, βάσει και της υφιστάμενης καμπύλης επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η αγορά αυτήν την εβδομάδα δοκίμασε τις αντοχές της στο επίπεδο των 925 μονάδων του ΓΔ. Ένα επίπεδο που συνιστά την πρώτη στήριξη, με επόμενη της 899-902. Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι η εξαιρετική ωριμότητα με την οποία το ταμπλό υποδέχεται τις ρευστοποιήσεις, κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Παράδοξη, με ευχάριστη χροιά, παραμένει η συμπεριφορά των επί σειρά ετών επιθετικών τραπεζικών μετοχών, που πλέον αποτελούν κολώνα. Η επιβεβαίωση έρχεται καθημερινά, σήμερα μάλιστα ξεκάθαρα από τη μετοχή της ΕΤΕ (+0,68%) που παρέμεινε ακόμα και αλώβητη από κάθε επίθεση πωλητών, όντας και μια από τις τέσσερις που έμειναν ανοδικές (ΤΕΝΕΡΓ +1,89%, ΣΑΡ +0,58% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,4%) από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Εξάλλου, και το πολύ μεγάλο ποσοστό τζίρου που απορρόφησε 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 81,5) είναι βασική μεταβλητή. Πέρασαν πακέτα αξίας 9,67 εκατ. ευρώ σε ΕΠΣΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ). Συνολικά, 86 μετοχές έκλεισαν πτωτικές έναντι μόλις 25 πτωτικών και 53 αμετάβλητων.

Στην αγορά παραγώγων, επίσης τα ΣΜΕ της ΕΤΕ κυριάρχησαν από άποψη συναλλαγών, με ονομαστική αξία 11,06 εκατ. ευρώ και ακολουθούμενα από αυτά της ΑΛΦΑ (8,1 εκατ. ευρώ). Δεν παρατηρήθηκε κάποιο σοβαρό premium ή discount, επιβεβαιώνοντας τη διστακτικότητα της αγοράς, ενώ και ο χαμηλός (σε σχέση με τη spot) τζίρος δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο ΓΔ έχει μπροστά του το επίπεδο των 940 μονάδων ως αντίσταση, και ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για νέα υψηλά επταετίας. Προς το παρόν, κρατάμε το ότι ξαναμπήκε σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 920 μονάδες.

Να διευκρινισθεί ότι η εβδομάδα κλείνει με απώλειες 1,9% σε αντίθεση με το -3,5% του Nadaq100, -2.2% του S&P500, -2.45% του DAX40, κ.ο.κ.

ΓΔ ημερ.