Χρηματιστήριο: Μεγάλη χρονιά το 2022 - Μετοχές για όλα τα σενάρια

Χρηματιστήριο: Μεγάλη χρονιά το 2022 - Μετοχές για όλα τα σενάρια

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας η ελληνική αγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία καταγράφοντας νέα υψηλά επταετίας μετά την επιτυχή διάσπαση των 950 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τα προηγούμενα υψηλά της 8ης Δεκεμβρίου του 2014 στις 1035 μονάδες. Η χθεσινή ημέρα αφορούσε μια υγιή διόρθωση προς τις 944 μονάδες και απώλειες -1,22%, που προήλθε από τις διεθνείς αγορές, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να αποκομίσουν κέρδη. 

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch παρά τους αστερίσκους όσον αφορά το δημόσιο χρέος, λειτούργησε ως προωθητική δύναμη στο χρηματιστήριο, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να αποτελεί τον πιλότο της φετινής ανόδου. 

Σημαντική πάντως όσον αφορά τα δημοσιονομικά, που ανησυχούν τους οίκους αξιολόγησης, η «αναβάθμιση» και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 ανήλθε στα 10,9 δισ ευρώ χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί για πρωτογενές έλλειμμα 12,9 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 743 εκατ. ευρώ ήταν και  τα φορολογικά έσοδα φτάνοντας τα 47,6 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. 

Άμεσα αναμένεται και η πρώτη μεγάλη έξοδος του δημοσίου στις αγορές με νέο δεκαετές ομόλογο καθώς ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ήδη εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Τούτων λεχθέντων και δεδομένου ότι η «δίδυμη» κρίση ενεργειακή και υγειονομική συνεχίζει να απασχολεί την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, οι επενδυτικές αμφιβολίες για την επιλογή μετοχών συνεχίζουν να κυριαρχούν. Παρά την εμφανή εισροή κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ποσοτικά παραμένει χαμηλή, τα σενάρια πάνω στα οποία θα βασιστούν οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων δεν δίνουν ακόμα ξεκάθαρα μηνύματα. 

Η μόνη βεβαιότητα παραμένει η αβεβαιότητα και η επιχείρηση εξεύρεσης τίτλων που θα εμφανίσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις , αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση:

Με την εξέλιξη που έχει η πανδημία αυτή την εποχή δεν διαφαίνεται  ότι θα επανέλθουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου “ lockdown”, χωρίς να σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν, γεγονός που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η συμπεριφορά των εταιρειών έχει ήδη εμπεδωθεί από τους επενδυτές με τις περισσότερες πάντως να έχουν καταγράψει υψηλά κέρδη το 2021 δεδομένης και της χαμηλής βάσης σύγκρισης του πανδημικού 2020.

Τα σενάρια και οι μετοχές

Οι μετοχές της πληροφορικής φάνηκε ότι όχι μόνο επηρεάστηκαν λιγότερο από τη δίδυμη κρίση αλλά αντιθέτως επωφελήθηκαν με την αύξηση της τηλεργασίας. Με τα έργα που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα οι τεχνολογικές εταιρείες απέκτησαν υψηλές αποτιμήσεις και προσέλκυσαν ξένα funds όπως το Barca Glogal Master Fund ,που απέκτησε συμμετοχή άνω του 5% σε ESPILON NET και Εntersoft. Υπενθυμίζουμε και τη συγχώνευση Epsilon Net- Space Hellas και Singular καθώς και τον πλουραλισμό της Quest Holdings εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Συνυπολογίζοντας και τις μικρότερες BYTE, PERFORMANCE  και Profile και παρά τις απαιτητικές αποτιμήσεις σε κάποιες περιπτώσεις και το έτος 2022 ο κλάδος θα συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν εξαιρέσει κανείς τον Σαράντη που επωφελήθηκε ιδιαίτερα λόγω δραστηριοποίησης  και λόγω του ισχυρού δικτύου διανομής και τα Πλαστικά Θράκης κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις , παρά τα υψηλά κόστη ενέργειας προς το τέλος του 2021 που ψαλίδισαν τα περιθώρια κέρδους.  Ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ κατέγραψε αύξηση τζίρου το 2021 κατά 34% και η αξία εξαγωγών ανήλθε στο 62% του συνολικού τζίρου. Η «μικρούλα» ΜΕDICON HELLAS  ανόρθωσε τα μεγέθη της  λόγω της εκτίναξης των διαγνωστικών τεστ με παράλληλη σημαντική αύξηση των εξαγωγών της. Στο ενδεχόμενο που η υγειονομική κρίση συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών αυτής της κατηγορίας θα παραμένει υψηλός.

Στο θετικό σενάριο εξομάλυνσης κυρίως της υγειονομικής κρίσης, ο τουρισμός και όλες οι συνδεδεμένες δραστηριότητες θα επανέλθουν στις ανθηρές χρονιές. Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΉ ήδη καταγράφει κέρδη 27% από  την αρχή του χρόνου, η δε μετοχή της AUTOHELLAS που αντέδρασε περίφημα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, προσέγγισε τα  υψηλά 22 ετών! Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επέστρεψε στο πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο μετά την πανδημία στο γ΄ τρίμηνο του 2021 με τα ενοποιημένα έσοδα να εμφανίζουν βελτίωση κατά 115% σε σχέση με το 2020. 

Η επενδυτική φαρέτρα θα πρέπει να εξοπλιστεί και με μετοχές του μεταλλουργικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς με την επιστροφή στην ομαλότητα θα δημοπρατηθούν όλα εκείνα τα έργα που έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας από τις μεγάλες ( ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ)  έως τις μικρότερες, ΕΛΑΣΤΡΟΝ-ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ- ΜΕΒΑΚΟ 

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των κεφαλαίων, ίσως και κάτω από το 10% από τα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια που έφυγαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις λόγω των μηδενικών επιτοκίων, κατευθύνθηκε προς την εσωτερική αγορά, καθώς οι επενδυτές έψαξαν αποδόσεις στις αγορές του εξωτερικού. 

Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο για κάποιες εταιρείες να παρουσιάσουν τα κέρδη του 2021 σε σχέση με το «φτωχό» 2020, η εγχώρια αγορά μετοχών εκτιμάται ότι θα επιδείξει σημαντική αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, της τάξης του 17%, από τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές  εάν συνυπολογίσουμε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για διαμόρφωση του ΑΕΠ της φετινής χρονιάς κατά 4,5%.

Το 2022 μπορεί να είναι η μεγάλη χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χρονιά που θα οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 υπό δύο προϋποθέσεις. Η δίδυμη κρίση να εξομαλυνθεί και η μεταρρυθμιστική ατζέντα να εμπλουτιστεί. Μόνο έτσι θα μας «κοιτάξουν» οι αγορές και οι επενδυτές.