Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στο βαρύ διεθνές κλίμα, κράτησε τις στηρίξεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στο βαρύ διεθνές κλίμα, κράτησε τις στηρίξεις

Ο Gενικός Δείκτης έκλεισε στις 773,52 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 1,08%, σε μια συνεδρίαση που ενώ ξεκίνησε θετικά, κατέληξε να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Οι πιέσεις ήρθαν σε δύο δόσεις, καθώς από το πρωινό θετικό άνοιγμα και τις 788,94 μονάδες (υψηλό ημέρας), μέσα σε 90 λεπτά αφενός απωλέσθηκαν τα κέρδη, αφετέρου ο Δείκτης πιέστηκε έως και τις 772,40 μονάδες. Από κει και ύστερα, το πρόσημο ήταν μόνιμα αρνητικό, και το κλείσιμο δεν ήταν και το καλύτερο.

Σίγουρα, η εικόνα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη συμπεριφορά των χρηματαγορών διεθνώς, καθώς είτε η Ευρώπη σε όλη τη συνεδρίαση έχανε έδαφος (DAX30 -1,34%, Eurostoxx 50 -0,95%), είτε και οι ΗΠΑ κινούνται ακόμα πτωτικά, με τον Nasdaq100 μάλιστα να χάνει έως και 2,20% μια ώρα μετά το άνοιγμα.

Η γενικότερη ανάλυση δεν προϊδεάζει για μια αντιστροφή της ισχύουσας ανοδικής κίνησης, αλλά κυρίως ως όρεξη για ρευστοποιήσεις εντός ενός πλαγιοκαθοδικού μοτίβου.

Βασικός παράγοντας παραμένει η ενδεχόμενη προεξόφληση για μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, ή δέσμευση για τέτοια, εν όψει των ανακοινώσεων της FOMC. Σε κάθε περίπτωση, τούτο είναι απλά ένα στοίχημα, καθώς ούτε ο ρυθμός πληθωρισμού ανακοινώνεται επικίνδυνος, ούτε το δημοσιονομικό πακέτο του Biden επιβαρύνει τη ρευστότητα. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ταμπλό κάτι υπονοούν, και μένει να ανακαλύψουμε τον λόγο.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια χρηματαγορά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να κρατάει οριακά το επίπεδο 775-773, αν και η μόνη ελπίδα για ανάρρωση άμεσα και επιστροφή στη ζώνη των 780 μονάδων είναι οι -για άλλη μία φορά-μέτριοι όγκοι συναλλαγών.

Επιπλέον, η συμπεριφορά των δεικτοβαρών είναι αμυντική, εξασφαλίζοντας αν μη το άλλο μια ομαλή διορθωτική κίνηση. Ιδιαίτερα δε για τη μετοχή της Mytilineos, πατάει πάνω σε ενδιαφέρουσες στηρίξεις, ενώ και η ΔΕΗ έχει πλάτη το πρώτο επιθετικό της επίπεδο από όπου θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση. Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή υφίστανται πιέσεις, ενώ και οι μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης που κοιτάμε κρατούν χαρακτήρα.

Τέλος, η βαριά ΕΕΕ κρατήθηκε κοντά στα χθεσινά της επίπεδα, απορροφώντας εν μέρει την μεγάλη -ποσοστιαία- κίνηση των υπολοίπων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.