ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το... τέρας βρυχάται

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το... τέρας βρυχάται

Η αγορά έδωσε ανοδική λύση όπως λίγο πολύ είχαμε προεξοφλήσει τις προηγούμενες μέρες αφήνοντας μάλιστα και ανοδικό χάσμα στο ξεκίνημα της μέρας. Ουσιαστικό επίπεδο πλέον είναι η ζώνη του 825-840, όπου εκεί θα παιχτεί το αν θέλει να ξεκινήσει άμεσα το ταξίδι για πάνω από τις 1.000 μονάδες που καιρό τώρα εικάζουμε. 

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά, με την Παρασκευή να κλείνει στις 468 μονάδες, επίπεδο που περιμέναμε για να δούμε την έξαρση. Όπερ και εγένετο, με τον κλάδο να υπεραποδίδει με κέρδη πάνω από 5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο τζίρος, όπως ήταν λογικό, αυξάνεται μετά από πολλές συνεδριάσεις ενώ το ενδιαφέρον είναι στο σύνολο του ταμπλό. 

Θυμίζουμε πως η αγορά μας αλλά και η οικονομία μας δεν έχει την ίδια εικόνα με το εξωτερικό, με το τελευταίο να την καθιστά σαν hot story για κεφάλαια που στο χάος της ρευστότητας ψάχνουν ευκαιρίες για τοποθέτηση. Για ακόμα μία φορά θα πούμε ότι η περίοδος από το 2020 μοιάζει σαν την περίοδο του 1998 με αφορμή τότε την υποτίμηση της δραχμής.

Σήμερα η οικονομία, εν μέσω μιας ακόμα κρίσης και μάλιστα υγείας, βρέθηκε στη θέση να μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια. Τα κεφάλαια που εισρέουν, είτε σαν επιδοτήσεις είτε σαν δανεισμός, δίνουν τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία που τόσο έχει ανάγκη. Φυσικά, οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι ωστόσο τα δεδομένα δεν μπορούν παρά να μας έχουν στην αισιόδοξη πλευρά.

Από την άλλη έχουμε ξένους επενδυτές που εδώ και καιρό έρχονται αργά και σταθερά, με νέα κεφάλαια προς επένδυση στη χώρα, σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Από τη στιγμή που οι μεγάλες οικονομίες συντηρούνται με νέο χρήμα, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν χωρίς μεγάλες απώλειες την ύφεση, η χώρα μας βρίσκει την ευκαιρία να βρεθεί σε θέση ισχύος μετά από πολλά χρόνια. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού, τόσο της χώρας όσο και των επιχειρήσεων, βαίνει μειούμενο ενώ το πιο βασικό είναι ότι το επιχειρείν πλέον κερδίζει έδαφος με σημαντικούς ρυθμούς μετά από χρόνια.

Το χρηματιστήριο δεν έχει υπερβάλει, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο ελκυστικό μέσα στις υπερβολές του εξωτερικού. Ακόμα δεν έχουμε δει σημάδια υπερβολής, ενώ και λόγω του μικρού του βάθους μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον.

Το θέμα είναι να μην το θυμόμαστε όταν αυτό δείχνει τα δόντια του, αλλά να βρίσκουμε την ευκαιρία κάθε φορά που διορθώνει να πάρουμε θέσεις σε καλές εταιρείες. 

Πλέον οι 750 μονάδες έχουν γίνει πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης σε μεγάλη εικόνα, ενώ βραχυπρόθεσμα βάζουμε το λιθαράκι να αφήσουμε πίσω τις 800.

Για ακόμα μία φορά σημειώνουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να κάνει τη διαφορά από τη στιγμή που θα βρεθεί επιτέλους μία λύση με τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό λογικά θα συμβεί στη διάρκεια της χρονιάς, μιας και είναι και το αγκάθι που έχει τόσο καθυστερήσει την εικόνα που βλέπουμε στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.