Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα όμορφα χαρτιά, όμορφα καίγονται

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα όμορφα χαρτιά, όμορφα καίγονται

Σε πλήρη συσχέτιση με το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο καταποντίστηκε επιβαρυμένο από τις μαζικές ρευστοποιήσεις πανικού. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αγοραστών δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να σταματήσουν οριακά τον Γενικό στο τελευταίο οχυρό των 890-892 μονάδων.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο χρηματιστηριακό sell off που εκδηλώθηκε με αφορμή τις ανησυχίες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergarden, επέδρασε καταλυτικά και στην αγορά της Αθήνας. Οι ημερήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη κατά 2,27% οδήγησαν στην έβδομη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, και οριακά δεν εξέτρεψαν το Χ.Α από την ανοδική του πορεία.

Από την πίεση των πωλητών δεν έμεινε «όρθια» καμία μετοχή ούτε στη μεγάλη, ούτε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (πλην Cenergy), ενώ σε ρόλο αρνητικών πρωταγωνιστών βρέθηκαν οι τράπεζες.

Το Χρηματιστήριο σήμερα πλήρωσε την οκνηρή συμπεριφορά των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς η λίγο-πολύ μοιραία διόρθωση των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών βρήκε τον δικό μας πολύ χαμηλότερα. Έτσι, οι οποιεσδήποτε αγοραστικές θέσεις εγκαταλείφθηκαν πολύ εύκολα, και σε συνδυασμό με τη χαμηλή απορροφητικότητα της ημέρας, επήλθε το κλείσιμο του δείκτη στις 892,13 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,27%.

Η ενδοσυνεδριακή απώλεια 891 – 892 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (σ.σ έφτασε ως τις 886,07 μονάδες) σε συνδυασμό με τη διάσπαση σημαντικών στηρίξεων σε αρκετές μετοχές, ενεργοποίησε εντολές stop loss και αν τα παραπάνω επίπεδα δεν είχαν «διασωθεί» στο κλείσιμο, θα ενισχύονταν οι πιθανότητες να μπει η ελληνική αγορά σε περιπέτειες.

Διαγραμματικά ένα αρκετά θετικό σήμα της αγοράς παρά την εξαιρετικά αρνητική σημερινή συνεδρίαση είναι ότι ο Γενικός Δείκτης βρήκε ισχυρή στήριξη στον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 100 ημερών χωρίς να τον διασπάσει, ενώ και αρκετές μετοχές άρχισαν να εισέρχονται σε υπερπουλημένη κατάσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον για μια τεχνική αντίδραση, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα μπει φρένο στη συνεχιζόμενη διόρθωση των ξένων αγορών.

Έχουμε ξαναπεί πως σε αγορές που έχουν χαρακτηριστικά bull markets, όπως παρουσιάζει εδώ και καιρό και η ελληνική, οι διορθώσεις είναι βαθιές και απότομες, ανάλογης ή και μεγαλύτερης έντασης της σημερινής συνεδρίασης, ενώ συνήθως συνοδεύονται από σχετικά χαμηλό τζίρο ως ένδειξη διακράτησης θέσεων από τα ισχυρά χέρια. Σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ ήταν σε πακέτα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε το Χ.Α να κάνει σημαντικές διορθώσεις αλλά πολύ σύντομα να ανακτά τα χαμένα επίπεδα τιμών και να συνεχίζει υψηλότερα, αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν αποκλείεται τις εβδομάδες που προηγήθηκαν με τον Γ.Δ στην ουσία να μένει στάσιμος, να προηγήθηκαν ρευστοποιήσεις μείωσης θέσεων και διανομές, στις οποίες οφείλεται και η υπο-απόδοση του ΧΑ συγκριτικά με τις ξένες αγορές.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξε πάντως να χαλάει το μοτίβο της αγοράς η οποία ποιο πολύ προσέβλεπε σε μια άμεση κίνηση προς τη ζώνη των 945-950 μονάδων, παρά σε επιστροφή κάτω από τις 900 μονάδες.

Τεχνικά, η εικόνα ήταν ομαλή, τηρουμένων των αναλογιών, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι, τουλάχιστον οι δεικτοβαρείς συντηρήθηκαν στην ανοδικότητά τους και πάνω σε σημαντικές στηρίξεις. Παρόμοια, ο Γενικός Δείκτης επί συνόλω σταμάτησε επάνω στο κρίσιμο επίπεδο των 890 μονάδων (2.145 του 25άρη) που προϋπολογίζεται ως το στοπ στις αγοραστικές θέσεις, σε ημερήσιο κλείσιμο.

Επίσης, το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά δοκιμάστηκαν πωλήσεις κάτω από εκεί (886,07), αλλά αποκρούστηκαν από τους αγοραστές, υποδεικνύει και τη σημασία του επιπέδου.

Εντύπωση προκάλεσε η ισχυρή πίεση στη μετοχή της Εθνικής τράπεζας η οποία ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και 6,67% για να κλείσει τελικά με απώλειες 5,68% στα 2,49 ευρώ. Εκτός από την εξαγγελία Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση σκοπεύει να κρατικοποιήσει μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην αγορά έχει αρχίσει πάλι να φουντώνει η φημολογία για μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, που πιθανόν έπαιξε το ρόλο της.

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες είχαν και πάλι το ρόλο του αδύναμου κρίκου με τον κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 4,04% στις 555,9 μονάδες. H Alpha κατέγραψε απώλειες 4,27% στα 1,12 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 3,32% στα 1,3690 ευρώ, ενώ η Εurobank υποχώρησε κατά 2,9% στα 0,8380.

Τηρουμένων των αναλογιών, πάντως και συγκρίνοντας με... άλλες εποχές όπου θα βλέπαμε κάποια διψήφια αρνητικά ποσοστά, ο τραπεζικός κλάδος, επίσης επέδειξε ωριμότητα. Τεχνικά, κράτησε με νύχια και με δόντια τη στήριξη των 555 μονάδων, με το επόμενο επίπεδο να είναι άμεσα οι 532.

ΔΤΡ

Η συμπεριφορά των επιμέρους τραπεζικών μετοχών ήταν επίσης ομαλή, με της ETE και Eurobank ειδικότερα να συντηρούν την τάση τους.

ΕΤΕ

Eurobank

Επίσης, η μετοχή του ΟΤΕ με πολύ καλό κλείσιμο έσωσε την παρτίδα και τα 15,95 προδιαθέτοντας για τη συνέχεια, ή έστω δίνοντας ένα αξιοπρεπές σημείο εξόδου, κάτω από 15,80 σε κλείσιμο ημέρας.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν στο σύνολο των blue chips με αποτέλεσμα το κλείσιμο να βρει τον FTSE Large caπ 2,32% χαμηλότερα στις 2.155,789 μονάδες. ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, υποχώρησαν άνω του 3%, ενώ με πτώση άνω του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος, Aεροπορία Αιγαίου, Lamda και ΕΥΔΑΠ.

Από πλευράς τζίρου τις υψηλότερες συναλλαγές απορρόφησε η Alpha με 9,66 εκατ. ευρώ, ακολούθησε ο ΟΠΑΠ με 0,22 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 6,27 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 5,3 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της πιεστικής κατάστασης είναι αφενός ότι και οι 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν πτωτικές, και στο σύνολο 105 έναντι μόλις 20 ανοδικών, με τον τζίρο να ήταν αυξημένος στα 77 εκατ. ευρώ με 7,88  εξ αυτών να αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών αφετέρου, η εικόνα στις διεθνείς αγορές ήταν επίσης βαριά, με τον DAX 40 (πλέον) να χάνει 2,37% και τον Eurostoxx 50 2,4%. Στις ΗΠΑ, επίσης όλα κόκκινα, με τον S&P 500 στο -1,64% και τον Dow 30 στο -1,54%. Ο VIX επιμένει επικίνδυνα άνω των 25 μονάδων σε υψηλά τετραμήνου κερδίζοντας 22%.

Για τη συνέχεια, χρειάζεται υπομονή. Όσο κι αν φαίνεται ότι τα δεδομένα σταθμίζουν τη συνέχιση της μεσοπρόθεσμης ανόδου, και ότι η παρούσα διορθωτική κίνηση δίνει ευκαιρίες επανεισόδου, είμαστε αναγκασμένοι να υπακούσουμε στην έξοδο των 890 μονάδων, εφόσον εκείνη έρθει, ώστε να μην εγκλωβιστούμε χωρίς λόγο, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά για την επόμενη τοποθέτηση, κι ας είναι και σε υψηλότερα επίπεδα. Επόμενο σημείο στήριξης οι 865 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.