Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας τον καταλύτη για να σπάσει τη συσσώρευση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας τον καταλύτη για να σπάσει τη συσσώρευση

Εν αναμονή κάποιου καταλύτη που θα λύσει την πολυήμερη συσσώρευση, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σε «ασφαλές» επίπεδο άνω των 900 μονάδων, κλείνοντας σήμερα στις 909,84 μονάδες, με οριακές απώλειες κατά 0,05%. Είναι η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίασης που το Χ.Α κινείται πέριξ του μηδενός, και παρότι τα νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street θα μπορούσαν να δώσουν αφορμή για κίνηση, η ελληνική αγορά φάνηκε διστακτική.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε για 19η συνεδρίαση αισθητά χαμηλή, κάτι που δυσχεραίνει οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση. Σήμερα, άλλαξαν χέρια 65 εκατ. ευρώ, συνολικά 51% του μεσοσταθμικού, με το 95% να αφορά στις μετοχές τις μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και τα 4/10 τις τραπεζικές. Η μετοχή του ΟΠΑΠ επίσης απορρόφησε σχεδόν 2/10 του ημερήσιου όγκου, υποβοηθούμενη και από το πακέτο προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα πακέτα που πέρασαν από το ταμπλό ξεπέρασαν τα 10,28 εκατ. ευρώ.

Η παρατεταμένη εικόνα ραστώνης προκαλεί μεν προβληματισμό, ωστόσο η μετάφρασή της έως τώρα είναι μάλλον θετική. Και τούτο διότι αφενός συντηρούνται κρίσιμα επίπεδα, αφετέρου φαίνεται να υπάρχει διακριτικό μάζεμα σε τίτλους, όχι απαραίτητα στους «μεγάλους».

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται τόσο βραχυπρόθεσμα από τη συμπεριφορά επιμέρους μετοχών, όπως οι περισσότερες της Πληροφορικής, η Τζιρακιάν, οι Ιντρακόμ και Ιντραλότ, τα Πλαστικά Θράκης, η ΕΛΒΕ, κ.λπ., όσο και μεσοπρόθεσμα με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και τις τοποθετήσεις στρατηγικών επενδυτών.

Στον Γενικό Δείκτη, συνεχίζουμε να προσέχουμε το επίπεδο μεταξύ 904 και 897 μονάδων, το οποίο συντηρεί την ανοδική τάση. Από πάνω, πιθανόν να δούμε κάποια δυσκολία στο ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων, πριν να προσεγγιστούν επίπεδα άνω των 1040. Οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ του ανοδικού σεναρίου.

Στην αγορά ομολόγων, αυτό της ΓΕΚ Τέρνα συνέχισε τους υψηλούς όγκους (3 φορές περισσότερο του μέσου όρου), ενώ και σε αυτό της Motor Oil πέρασαν 630 τεμάχια.

Στα διεθνή, οι ΗΠΑ πατάνε και πάλι στα ιστορικά τους υψηλά. Ο μεγάλος S&P 500 κατέγραφε λίγο μετά το κλείσιμο νέα υψηλά στις 4268 μονάδες, αντίστοιχα και ο 100άρης Nasdaq στις 14393, με τον Dow30 να υπολείπεται αισθητά περίπου 1000 μονάδες (τρέχοντα επίπεδα 34140, ιστορικά υψηλά 35091,56). Είναι προφανές ότι οι επενδυτές δίνουν πίστωση χρόνου σε οποιαδήποτε ανακατάταξη στη νομισματική πολιτική της Fed παρά τις προειδοποιήσεις της, και το κλίμα φαντάζει και πάλι θετικό.