Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπρος στις αυξήσεις κεφαλαίου... τι είναι ο πόνος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπρος στις αυξήσεις κεφαλαίου... τι είναι ο πόνος

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά είναι hot. Παρόλα αυτά οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί δεν μπορούν να αγοράσουν εύκολα μεγάλο όγκο χαρτιών στις εταιρείες που θέλουν με αποτέλεσμα να βλέπουμε το φαινόμενο ΑΜΚ με Book building. Με αυτόν τον τρόπο από τη μία παίρνουν στην αγορά σημαντικές θέσεις στις εταιρείες που τους ενδιαφέρουν και από την άλλη οι εταιρείες βρίσκουν χρήμα για να προχωρήσουν τα σχέδια τους ή τις ανάγκες τους.

Το κακό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει ζημιά για τους παλαιούς μετόχους μιας και η μετοχή δεν έχει δικαίωμα για να μπορέσουν να αποφασίσουν αν θέλουν να το πουλήσουν ή να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ. Σε αυτό, τόσο οι αρχές όσο και οι εταιρείες που προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους μετόχους καθώς υπάρχει ουσιαστικά και προνομιακή μεταχείριση στους νέους… και δεν μπορεί να βαπτιστεί «νομότυπο άρα ηθικό». 

Στην περίπτωση της ΔΕΗ η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Η κίνηση είναι θεαματική μιας και η εταιρεία πετυχαίνει πολλά καλά με μία κίνηση.

Ο δανεισμός της με απλό υπολογισμό από εκεί που ήταν 4 δισ. ευρώ και με κόστος δανεισμού κοντά στο 4,5% θα πέσει κάτω από το 2% με ουσιαστικό δανεισμό 1 μόλις δισ. Η σχέση ξένων ιδίων κεφαλαίων θα αλλάξει άρδην οπότε μπορεί εύκολα να προχωρήσει τα Project finance με σημαντικούς αλλά εύκολους πλέον δανεισμούς από τις τράπεζες.

Άλλο σημαντικό είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα πέσει κάτω από το 51%, υπολογίζοντας το ποσοστό του πλέον κοντά στο 34%. Αυτό είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο που μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές. Παράλληλα, η ΔΕΗ καταφέρνει να αναπτυχθεί ενώ είναι υποχρεωμένη να μειώσει πελατεία αλλά και να κλείσει τις κοστοβόρες και επιβλαβείς λιγνιτικές μονάδες. 

Θυμίζουμε ότι μόλις τρία χρόνια πριν η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να «κλείσει» με την αποτίμηση της να είχε φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, με σωστό management σε μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να είναι από τα πιο hot turn around stories στην αγορά.

Είναι δεδομένο ότι στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν οι πάντες και η υπερκάλυψη θα είναι μεγάλη. Η μετοχή λοιπόν θα καταφέρει να μαζέψει κοντά στο 1,4-1,8 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας χωρίς πρόβλημα - ποσό της τάξεως των 750 εκατ. με 1 δισ. ευρώ - κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση ιδίων κεφαλαίων της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την προσδοκία πολύ μεγαλύτερης αποτίμησης της εταιρείας σε βάθος χρόνου.

Η εταιρεία από εκεί που ήταν στο 1% στις ΑΠΕ πριν ενάμιση χρόνο θα βρεθεί να είναι leader και με μεγάλη διαφορά με τα μεγαλύτερα πάρκα σε όλη την Ελλάδα.

Αν όλα αυτά τα project που θα τρέξουν υλοποιηθούν έστω και σε μικρότερο ποσοστό θα καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν μπορούσαμε ούτε καν να τα φανταστούμε μερικά χρόνια πριν και πλέον βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά. 

Χρηματιστηριακά τώρα, οι μεγάλες ΑΜΚ σε τράπεζες και όχι μόνο έχουν προβληματίσει την αγορά μιας και τραβάνε μεγάλη ρευστότητα από το σύστημα. Ωστόσο, αυτό είναι και καλό για το μέλλον. Πλέον το χρηματιστήριο προσελκύει σημαντικά ξένα και ελληνικά κεφάλαια που αναγκαστικά παίρνουν αν μη τι άλλο μεσομακροπρόθεσμες θέσεις προσβλέποντας στη σημαντική ανάπτυξη των επόμενων ετών.

Όταν μία οικονομία και μία αγορά έχουν συνηθίσει σε μία ατελείωτη λάσπη και απραξία τα τελευταία 10 χρόνια είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσο πιο δυνατή θα είναι τα επόμενα χρόνια. Όπως δεν έπρεπε να κάνουμε προβλέψεις για το πόσο κάτω θα έπεφτε η αγορά μετά και το “kalo kouragio” του Όλι Ρεν, άλλο τόσο δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να φανταστούμε το μέλλον.

'Άλλωστε ήδη αρκετές περιπτώσεις εταιρειών έχουν ήδη αποδείξει, τόσο με τις επιχειρηματικές κινήσεις και τα αποτελέσματα τους όσο και με την απόδοση τους στο ταμπλό, τι μπορούν να κάνουν. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο η οικονομία και το χρηματιστήριο φοβούνται, από τη στιγμή που τα επόμενα χρόνια όλα δείχνουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο ΑΕΠ προ κρίσης. 

Τώρα είναι δεδομένο πως οι ΑΜΚ που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν προβληματίζουν... όχι τόσο τη ρευστότητα όσο την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί άμεσα ανοδικά. Από την άλλη όμως έχει στήσει πολύ καλά επίπεδα και πολύ ισχυρούς μετόχους σε κοντινές τιμές.

Όλοι φοβούνται μία μεγάλη διόρθωση στο εξωτερικό. Είναι σαν να λέμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα θα έπρεπε να κινούμασταν το ίδιο με τους ξένους… Από τη στιγμή που τα μάκρο τόσο στις εταιρείες όσο και στην οικονομία αλλάζουν η αγορά μπορεί να κινηθεί κόντρα σε σχέση με τους ξένους.

Φυσικά, θα τους ακολουθεί βραχυπρόθεσμα στις κινήσεις τους παρόλα αυτά θα κινείται αντίστοιχα πολύ θετικότερα στις ανόδους. Άλλωστε αν κάποιος πετάξει τον ΓΔ και δει γραφήματα μετοχών ξεχωριστά θα καταλάβει ότι ο ΓΔ είναι ψιλό virtual reality μέχρι να αναστηθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.