Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτικές κινήσεις εν αναμονή της Fed

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτικές κινήσεις εν αναμονή της Fed

Με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πέριξ του αμετάβλητου (-0,16%) στις 913,36 μονάδες, μετά από μια αισιόδοξη ανοδική προσπάθεια στο πρώτο μισό της συνεδρίασης (υψηλό 922,75, στο +0,85%). Ο τραπεζικός κράτησε τις ισορροπίες στο ταμπλό.

Οι επενδυτές, προφανώς μουδιασμένοι από το χτύπημα της Δευτέρας τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές, δεν κατάφεραν να δώσουν τόνο στις αγορές, και ο Δείκτης άλλαξε πρόσημο 11 φορές.

Για άλλη μια φορά, η εικόνα μας ήταν καλή, τηρουμένων των αναλογιών, καθώς τα παράγωγα στο Σικάγο επέμειναν και σήμερα έντονα πτωτικά, με αυτά του S&P 500 να βρίσκονται στο -2,22%. Από την άλλη, παραδόξως, οι ευρωαγορές συγκρατήθηκαν σε θετικό έδαφος, ώστε να επισημαίνεται η παντελής έλλειψη κατεύθυνσης.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τα πρόσημα ήταν μικτά και ζυγισμένα υπέρ της πτώσης, με 15 μετοχές να κλείνουν πτωτικές, ενώ στο σύνολο συνέβη το αντίθετο, με 70 ανοδικές έναντι 30 πτωτικών 57 αμετάβλητων. Κι ενώ ΓΔ και 25άρης έκλεισαν πτωτικά (-0,16% και -0,12% αντίστοιχα), ο δείκτης μεσαίας κατάφερε να μείνει θετικός στο +0,72%, όπως εξάλλου και ο ΔΤΡ (+1,06%).

Ο τζίρος ήταν αρκετά υψηλός συγκριτικά με το εύρος διακύμανσης, στα 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,32 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών στις ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ.

Πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές, και κυρίως οι ΕΤΕ (+2,2%) και ΑΛΦΑ (+1,6%), που όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, συγκράτησαν περαιτέρω πτώση του ΓΔ, τόσο με τα θετικά τους πρόσημα (τα μεγαλύτερα της μεγάλης κεφ/σης) όσο και με τη συναλλακτική δραστηριότητα (6,25 και 22,25 εκατ. ευρώ)

Ο Δείκτης δεν κατάφερε να δώσει κάποια άμεση απάντηση στις χθεσινές πιέσεις, ούτως ώστε να παραμένουμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Powel και την αντίστοιχη απάντηση των αγορών. Ο δείκτης κινδύνου VIX έχει ανέλθει σε υψηλά 14 μηνών στις 35,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 19%, αναδεικνύοντας και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Για τον ΓΔ,  περιοχή των 908-913 αφορά σε στηρίξεις, από όπου μπορεί να αντιδράσει ανοδικά έως και τις 940. Επιμέρους, ενδιαφέρουσα συμπεριφορά είδαμε από ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, CENER, OTE, ΟΠΑΠ, ΒΥΤΕ και ΕΝΤΕΡ, ενώ στρέβλωση αρχίζει και εμφανίζεται στην -ήδη χαμηλή- αποτίμηση της μετοχής της ΔΕΗ.