Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική ανάσα στο ταμπλό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική ανάσα στο ταμπλό

Σε μια συνεδρίαση χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, οι αγοραστές βρήκαν ευκαιρία να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων με κύριο χαρακτηριστικό την πολυφωνία. Έτσι, το αρνητικό σερί των 4 πτωτικών συνεδριάσεων έσπασε με θόρυβο.

Εντύπωση προκάλεσε η σημερινή συμπεριφορά του «λαβωμένου» χρηματιστηρίου, καθώς σε μία ημέρα που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα απέχει λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα ανοδικός, κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας (+1.06% στις 898,97 μονάδες).

Και μάλιστα, με ένα καταπράσινο ταμπλό σε όλους τους κλάδους και μεγέθη κεφαλαιοποίησης. Οι 23 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικές, και συνολικά 91 έναντι μόλις 22 πτωτικών.

Υπενθυμίζοντας ότι προσώρας βρισκόμαστε σε αρνητικό έδαφος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μετά την πειστική διάσπαση των 910 μονάδων (την Τρίτη) είναι λογικό οι ανοδικές αντιδράσεις και με χαμηλούς τζίρους να εκλαμβάνονται ως δευτερευούσης σημασίας κινήσεις, κόντρα στο υφιστάμενο μοτίβο.

Οι αντιστάσεις οριοθετούνται μεταξύ 907 - 913 μονάδων ως επιβεβαίωση είτε από την προαναφερθείσα διάσπαση, είτε από το προχθεσινό πτωτικό χάσμα διαφυγής.

Και όσο το κλίμα στις ΗΠΑ παραμένει ασταθές, ισχυρές τοποθετήσεις δεν δικαιολογούνται στην παρούσα φάση. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου η επικίνδυνη φρασεολογία των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι μέσες άκρες υπονόησαν άρση των δεσμεύσεων για non tantrum tapering, καθώς όπως φαίνεται δεν ικανοποιήθηκαν από τη μέτρια παρεμβατική πολιτική μείωσης του ρυθμού επαναγοράς, και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση μείωση επιτοκίων.

Εξάλλου, αφενός η βόλτα - τρις - του S&P 500 μεταξύ 4.720 μονάδες (ενδοσυνεδριακά έπιασε και 4.740) και 4.670 αναδεικνύει μια νευρικότητα, αφετέρου η εξαιρετικά αδύναμη (συγκριτικά με τον μεγάλο αδερφό) εικόνα του Dow 30 ανασύρει τη γνωστή σε ακραία σημεία απόκλιση των δύο αυτών χρηματιστηριακών δεικτών, που στατιστικά σημαίνει αύξηση μεταβλητότητας.

Για τη συνέχεια, θα πρέπει να εξαρτηθούμε από τις ορέξεις των Αμερικανών, καθώς οποιαδήποτε βαριά τους συνεδρίαση θα αναγκάσει τους αγοραστές να αποσυρθούν από υποστηρικτικές διαθέσεις, ώστε να αφεθεί ο Δείκτης μας προς τις 870 μονάδων που αποτελούν το κάτω άκρο του πολύμηνου ατασικού σχηματισμού.

Άξιο μνείας το ντεμπούτο των δικαιωμάτων της Τράπεζας Αττικής, στη δεύτερη πράξη του σουρεαλιστικού έργου «ΑΜΚ», με τη στρέβλωση μεταξύ τιμής στο ταμπλό και τιμής διάθεσης να παραμένει, τη μετοχή να κλειδώνει στο ταμπλό με μόλις 16 χιλ. ευρώ πράξεις, και την αντιστάθμιση να είναι αδύνατη στο ΧΠΑ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.