Capital Economics: Ευάλωτη σε σοκ η τουρκική λίρα - Νέα capital controls βλέπει η S&P

Capital Economics: Ευάλωτη σε σοκ η τουρκική λίρα - Νέα capital controls βλέπει η S&P

Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και της χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 22% της αξίας της από τις αρχές του έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021.

Ο αναλυτής της S&P,  Μαξίμ Ρίμπνικοφ, είπε ότι η απόφαση της εταιρείας τον Απρίλιο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.

Η πτώση της λίρας συνεχίστηκε και σήμερα, με το νόμισμα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 2% και το απόγευμα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανερχόταν σε περίπου 17 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Τον Δεκέμβριο η ισοτιμία είχε πέσει στις 18,4 λίρες ανά δολάριο.

Η λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της από την 1η Ιανουαρίου και το 49,7% μέσα σε έναν χρόνο.

«Η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στη λίρα» σχολίασε ο Φαουάντ Ραζακζάντα, αναλυτής στη CityIndex, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο. «Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Capital Economics: Η Τουρκία, η λίρα και οι προηγούμενες νομισματικές κρίσεις

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να διολισθαίνει και το τρέχον σκηνικό είναι παρόμοιο με αυτό που προηγήθηκε των προηγούμενων νομισματικών κρίσεων. Οι απότομες και άτακτες πτώσεις της λίρας τις επόμενες εβδομάδες αποτελούν πλέον πραγματικό κίνδυνο, αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή της η Capital Economics. 

Η δεινή εξωτερική θέση της Τουρκίας αφήνει τη λίρα ευάλωτη σε κραδασμούς και σε περαιτέρω επιδείνωση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους παγκόσμιους επενδυτές. Όπως και το 2018, οι γεωπολιτικές εντάσεις χτίζονται ξανά. Εκτός από τις τριβές με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα αφού κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Συνολικά, το τρέχον οικονομικό και πολιτικό σκηνικό αφήνει τη λίρα ευάλωτη σε απότομες και άτακτες πτώσεις περισσότερο από ποτέ. Υποστηρίξαμε πρόσφατα ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν με ελέγχους κεφαλαίων και πιο έντονες προσπάθειες «απο-λιροποίησης» παρά με αυξήσεις επιτοκίων.