Βουτιά άνω του 4% το πετρέλαιο καθώς αναζωπυρώνεται η πανδημία

Βουτιά άνω του 4% το πετρέλαιο καθώς αναζωπυρώνεται η πανδημία

Με ισχυρή πτώση που έχει ξεπεράσει πλέον το 4% διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης με φόντο την αναζωπύρωση της πανδημίας, τα παρατεταμένα lockdown στην Ευρώπη και τον αργό ρυθμό εμβολιασμών, ενώ επιπλέον πίεση ασκεί η ενίσχυση του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κινείται με απώλειες 2,75 δολαρίων ή 4,24%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62 δολάρια το βαρέλι.

Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και το αμερικανικό αργό τύπου WTI, με το δικό του συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου να υποχωρεί κατά 2,47 δολάρια ή 4%, στα 59,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στις τιμές του μαύρου χρυσού εντοπίζεται στην επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη ή την παράταση των ήδη υφιστάμενων, καθώς η ήπειρος πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, με νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στην Ευρώπη, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το lockdown ως τις 18 Απριλίου και ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ώστε να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν το ένα τρίτο του γαλλικού πληθυσμού μπαίνει σε νέο lockdown ενός μήνα, ξεκινώντας από το Σάββατο, μετά από εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο Παρίσι και άλλες βόρειες περιοχές της Γαλλίας.

«Η ηπειρωτική Ευρώπη ενδυναμώνει τα μέτρα κατά της πανδημίας και περιορίζει έτσι περαιτέρω την κινητικότητα», σημειώνεται η γερμανική τράπεζα Commerzbank, προσθέτοντας ότι «αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση του πετρελαίου».

Περαιτέρω πίεση στις τιμές ασκεί και το δολάριο, καθώς είναι το διεθνές συναλλακτικό μέσο του πετρελαίου και η ισχυροποίησή του καθιστά πιο ακριβά τα συμβόλαιο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σημειώνεται τέλος, ότι η κατανάλωση πετρελαίου αυτή την περίοδο δείχνει ότι η πραγματική ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι δείχνουν οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων.

«Οι πραγματικές τιμές ήταν χαμηλότερες από ό,τι αντιπροσώπευαν τα futures εδώ και αρκετές εβδομάδες», σημειώνει ο επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της εθνικής τράπεζας της Αυστραλίας, Λάχλαν Σω.