Βουτιά 2,9% για το αργό καθώς ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων στο Ιράν

Βουτιά 2,9% για το αργό καθώς ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων στο Ιράν

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της είδησης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης μέρους των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ παράλληλα ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την πετρελαϊκή ζήτηση το 2019.

Ειδικότερα, το αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά 2,9% ή 1,65 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 55,75 δολάρια ανά βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο σημείο της από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό αργό Brent έχασε 2,5% ή 1,57 δολάρια και υποχώρησε στα 60,81 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Στη βασική είδηση της ημέρας που επηρέασε τις κινήσεις των επενδυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, την ώρα που δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύει σε συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί. Όπως προστίθεται δε στο δημοσίευμα, το ενδεχόμενο αυτό είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αποπεμφθέντος συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο για την πιθανότητα χαλάρωσης της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» ενάντια στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «θα δούμε τι θα γίνει». Παράλληλα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τεχεράνη θέλει έρθει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο έχει δει τους τελευταίους μήνες την παραγωγή του να συρρικνώνεται εν μέσω των αμερικανικών πιέσεων.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2019 στα 1,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως και για το 2020 στα 1,08 εκατ. βαρέλια, κυρίως λόγω των προβλέψεων για υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι εξελίξεις αυτές αντιστάθμισαν πλήρως τη μείωση των αποθεμάτων του αργού κατά 6,9 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, που ανακοίνωσε η ΙΕΑ και η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.