7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

BlackRock: Ο πραγματικός κίνδυνος για τις αγορές μπορεί να μην είναι ο πληθωρισμός

BlackRock: Ο πραγματικός κίνδυνος για τις αγορές μπορεί να μην είναι ο πληθωρισμός
AP Photo/Vincent Yu

Την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο μιας πληθωριστικής κρίσης, η BlackRock προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μπορεί να έγκειται κάπου άλλου και συγκεκριμένα στη δυναμική των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Επικαλούμενη τον δείκτη «γεωπολιτικού κινδύνου» του BlackRock Investment Institute ο οποίος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη από τη γεωπολιτική, η BlackRock υπογραμμίζει ότι μια κρίση μπορεί να «πιάσει» τις αγορές απροετοίμαστες.

«Ο δείκτης κινείται σε αρνητικό έδαφος φέτος ...που σημαίνει ότι η προσοχή των επενδυτών στους γεωπολιτικούς κινδύνους είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών», ανέφερε η έκθεση την οποία επικαλείται το CNBC.

Σύμφωνα με το BlackRock Investment Institute, «H αποσύνδεση των τομέων τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Κίνας επιταχύνεται σε κλίμακα και πεδίο εφαρμογής, γεγονός στο οποίο οι επενδύτες δεν δίνουν μεγάλη έμφαση αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τη BlackRock, οι τρεις πιθανοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι: Ο Διαχωρισμός των βιομηχανιών τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Κίνας, μια  σημαντική επίθεση στον κυβερνοχώρο και μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των χωρών να ελέγξουν την πανδημία του κορονοϊού.

Η BlackRock τονίζει ότι σημαντική εστία ανησυχίας είναι και οι εντάσεις στην Ταϊβάν, το αυτόνομο νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του. Το ινστιτούτο ωστόσο δεν αναμένει «στρατιωτική σύγκρουση», αλλά τονίζει ότι οι εντάσεις ενέχουν «σημαντικό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο».

Ο γεωπολιτικός δείκτης κινδύνου της BlackRock υπολογίζεται χρησιμοποιώντας θετικές και αρνητικές αναφορές γεωπολιτικών κινδύνων από εκθέσεις και οικονομικές ειδήσεις, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη το αντίκτυπο που έχουν τα γεωπολιτικά γεγονότα ενός μήνα στα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.