Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν

Με απώλειες έκλεισαν οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ μιας σειράς νέων βαρύτατων κυρώσεων κατά αξιωματούχων και κρατικών βιομηχανιών του Ιράν, παρά τις προσδοκίες που υπήρξαν νωρίτερα για αποκλιμάκωση της νέας κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

Η δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Σολεϊμανί και η απάντηση της Τεχεράνης με πυραυλική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ προκάλεσαν μια εβδομάδα κλυδωνισμών στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο το γεγονός ότι τα αντίποινα του Ιράν θεωρήθηκαν περιορισμένης έντασης και ακολούθως ο πρόεδρος Τραμπ στο διάγγελμά του έδειξε να ρίχνει περαιτέρω τους τόνους, οδήγησαν σε ανάκαμψη τους ευρωπαϊκούς δείκτες και τις υπόλοιπες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά επανήλθε στο δρόμο των ρεκόρ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ακολουθούν σε ανοδικούς ρυθμούς.

Εντούτοις, η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing κοντά στην Τεχεράνη λίγες ώρες μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις δείχνει να εξελίσσεται σε αντικείμενο νέας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο έπεσε από ιρανικό πύραυλο και την Τεχεράνη να διαψεύδει, ενώ ως τελευταία εξέλιξη της σημερινής ημέρας είναι η ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ νέας σειράς αυστηρότερων τιμωρητικών κυρώσεων εις βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράν, αλλά και κυρίως της μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων τα μικρά κέρδη στις ευρωαγορές και μετά από εναλλαγές προσήμων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,07%, κλείνοντας στις 419,29 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 13.492 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επανήλθε στις απώλειες καταγράφοντας πτώση κατά 0,12%, ολοκληρώνοντας την συνεδρία στις 6.035 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε απώλειες 0,06%, ευρισκόμενος στις 7.593 μονάδες.

Στην περιφέρεια τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο κατά 0,12%, κλείνοντας στις 24.044 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.575 μονάδες, με απώλειες της τάξης 0,07%.