ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά τα χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά τα χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν και Μάικ Πομπέο αντίστοιχα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ανακοινώνοντας ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στις εξαγωγές μεταλλευμάτων του Ιράν, καθώς και σε μια σειρά ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον Μνούσιν, η νέα σειρά κυρώσεων θα στοχεύει επίσης στην βιομηχανία υφαντουργίας, στις κατασκευές και στον τομέα των εξορύξεων, όπου συγκεκριμένα θα επιβληθούν κυρώσεις σε 17 μεταλλευτικές εταιρείες, ενώ κυρώσεις θα επιβληθούν και σε ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι εμπλέκονται με τις επιθέσεις της Τρίτης κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Επίσης, στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων θα βρεθούν και εταιρικές οντότητες ιρανικών συμφερόντων, οι οποίες όμως διατηρούν έδρα στην Κίνα και τις Σεϋχέλλες. 

Οι κυρώσεις αυτές θα είναι σε ισχύ όσο το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατίας ανέφεραν οι δύο υπουργοί των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στον Ιράν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πορεία οικονομικού εκτροχιασμού, ενώ το καθεστώς πρόσφατα, ασκώντας ακραία βία αντιμετώπισε ένα κύμα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που εκφράστηκε με μαζικές διαδηλώσεις. 

Επίσης, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε πως οι ΗΠΑ είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ο Σολεϊμανί για λογαριασμού του Ιράν σχεδίαζε σειρά επιθέσεων μεγάλης σε αμερικανικούς στόχους και εν προκειμένω κατά αμερικανικών πρεσβειών και στρατιωτικών βάσεων. 

Οι νέες αυτές κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά αμερικανικών στόχων εντός ιρακινού εδάφους, ως αντίποινα για το αμερικανικό «χειρουργικό» αεροπορικό χτύπημα που εξόντωσε τον υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σύμφωνα με τις ΗΠΑ βαρύνεται με θανάτους Αμερικανών στρατιωτών στο παρελθόν, ενώ ήταν επικεφαλής και των ειδικών επιχειρήσεων των επίλεκτων «Φρουρών της Επανάστασης» στο εξωτερικό και ειδικά σε Συρία και Ιράκ. 

Χθες, Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «επιβάλλουν άμεσα επιπλέον τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιρανικού καθεστώτος».