Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τα ομόλογα

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τα ομόλογα

Πτώση στις ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ ότι αναμένει πληθωριστικές πιέσεις όταν η αμερικανική οικονομία θα ανεβάζει ταχύτητα, εκτίμησε που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων με το βρετανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 0,75%, το ιταλικό 10ετές στο 0,76% και το ισπανικό 10ετές στο 0,39%.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,78% κλείνοντας στις 408 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,31% στις 6.630 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη είχε απώλειες 0,97% στις 13.920 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 5.782 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,80% στις 8.286 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε αρνητικά κατά 0,55% στις 22.965 μονάδες.

Σε ομιλία του χτες, ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι το άνοιγμα των αγορών είναι πιθανό «να δημιουργήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές», ωστόσο πρόσθεσε ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να είναι «υπομονετική» με την πολιτική της ακόμα και αν η οικονομία καταγράψει «παροδικές αυξήσεις στον πληθωρισμό».

Παράλληλα, ο κ. Πάουελ, επισήμανε ότι οι πρόσφατες ανοδικές τάσεις που εμφανίζουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν εφιστήσει την προσοχή του.

Την περασμένη εβδομάδα το δεκαετές ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να φτάνει έως και το 1,6%, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας έδειξε να σταθεροποιείται γύρω στο 1,44% ωστόσο στην πορεία άρχισε να ενισχύεται ξανά και σήμερα βρέθηκε στο 1,54%.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στην Ευρώπη, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν χτες να μπλοκάρουν την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρίας AstraZeneca, τα οποία προορίζονταν για Αυστραλία και είχαν είχαν συσκευαστεί σε φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση κοντά στη Ρώμη.

Από την πλευρά του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας του θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη για να αντιμετωπίσει τα κόστη που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία.

Στο μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,1% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα τον Halifax's House Index Index που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η έκθεση προσθέτει ότι η μέση τιμή ακινήτου που πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα κόστισε £251.697.